Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 12:11

  Αν. Πανούσης: Μαζί με τους ευάλωτους στηρίζονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

  Αν. Πανούσης: Μαζί με τους ευάλωτους στηρίζονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στο πρόβλημα των κακόπιστων οφειλετών που ενθαρρύνονται μάλιστα με τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας και με τις αναστολές πλειστηριασμών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων και διευθύνων σύμβουλος της DoValue Greece, κ. Αναστάσιος Πανούσης. Μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα, σημείωσε ότι "οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση, ούτε επιλογή μας”. Ωστόσο, η απουσία της λύσης του πλειστηριασμού ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει σοβαρές παρενέργειες.

  Έτσι ξεκινά το εξής καταστροφικό ντόμινο: Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές. Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) καθυστερούν, και μαζί τους η πλήρης αποκατάσταση της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομία – τώρα ακριβώς που πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη. Εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, αυξάνει ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχεραίνονται με αντίστοιχη επίπτωση στις αποτιμήσεις των νέων τιτλοποιήσεων – δηλαδή των ποσών που θα επενδύσουν στη χώρα ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Και στην ίδια την αγορά νοθεύεται ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που στηρίζουν την παρουσία τους στην αθέτηση υποχρεώσεων προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες πιστωτές. Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό.

  Οι Εταιρίες Διαχείρισης συμβάλλουν στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων, είπε και πρόσθεσε: οι εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι ένας νέος σημαντικός πυλώνας στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα επειδή φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα – καλύτερα για όλους: τους οφειλέτες, τους  ιδιοκτήτες των δανείων, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία συνολικά. Η παρουσία τους έχει εξυγιαντικό χαρακτήρα, ευνοούν την ανάπτυξη, βοηθούν τις τράπεζες να παίξουν το δικό τους διακριτό ρόλο και ενισχύουν την οικονομία. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι αυτή η πραγματικότητα γίνεται σιγά-σιγά κοινή γνώση και πεποίθηση. Είμαι βέβαιος ότι το σημερινό φόρουμ θα συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.


  Αναφερόμενος στο ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι το μεγάλο ζήτημα για την οικονομία μας είναι όχι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος – έμμεση κληρονομιά κι αυτό της κρίσης- και η διαχείρισή του. Από δομική άποψη, αυτό που άλλαξε είναι η προσθήκη ενός τρίτου κλάδου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εκτός από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους παραδοσιακούς πυλώνες του, προστέθηκε ένας τρίτος – οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, όπως ακριβώς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν από μείζονες οικονομικές αναταραχές και μεγάλη ύφεση που άφησε πίσω της αθετημένες δανειακές υποχρεώσεις σημαντικού ύψους, οι οποίες βάραιναν την οικονομία και εμπόδιζαν τη χρηματοδότησή της, άρα ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

  Το 2021 θα είναι πράγματι χρονιά μετασχηματισμού για την αγορά των ΜΕΔ, προέβλεψε ο κ. Πανούσης. "Θα έλεγα ακριβέστερα ότι θα είναι η χρονιά που θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της για το ορατό μέλλον. Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα ΝΡΕ κατά 50 δισ. -- από τα 107 δισ τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 57 δις το τέλος του 2020. Απομένει, όμως, ένα σημαντικό απόθεμα ΜΕΔ  στους ισολογισμούς. Η προσπάθεια είναι ακόμη σε εξέλιξη και απαιτείται να ενταθεί, καθώς όλοι ξέρουμε ότι θα προστεθούν ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, όπως συμβαίνει πάντοτε σε μια μεγάλη οικονομική κάμψη. Για φέτος είχαν προϋπολογιστεί τιτλοποιήσεις –αυτό είναι το βασικό εργαλείο- για χαρτοφυλάκια περίπου 23 δις. Όπως, όμως, είδαμε πολύ πρόσφατα, οι τράπεζες επιλέγουν την περαιτέρω επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών. Σχέδια που ήταν για το 2022 έρχονται μπροστά και θα υλοποιηθούν φέτος. Η επικείμενη ψήφιση του Ηρακλή ΙΙ δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο τέλος του χρόνου, και με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουν μειωθεί –εξαιρουμένης της πανδημίας- τα τραπεζικά ΜΕΔ  σε περίπου 35 δισ.”

  Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το τι αφήνει στην οικονομία η πανδημική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της. "Το σκληρό λοκντάουν όλα δείχνουν πως το αφήνουμε πίσω μας. Παρότι πολλοί άνθρωποι ακόμη δοκιμάζονται καθημερινά, η πρόοδος των εμβολιασμών και στην Ελλάδα και διεθνώς φέρνει πιο κοντά αυτό που όλοι προσδοκούμε, την αποκατάσταση της κοινωνικής ζωής ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, το πιο αισιόδοξο, θα μετρήσουμε και τις απώλειες. Ανάμεσα σε αυτές θα δούμε και πόσα δάνεια προστέθηκαν στο απόθεμα των ΜΕΔ. Κυρίως, θα φανεί πόσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις που απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής πληρωμών θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ομαλής μετάβασης στην κανονικότητα, τόσο τα κρατικά, τη Γέφυρα 1 και 2, όσο και τις ρυθμίσεις που προσφέρουν εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες, και πόσοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν.”

  Οι Εταιρίες Διαχείρισης έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής προς τους πληγέντες από τα μέτρα περιστολής της πανδημίας, αλλά και προς όλους τους οφειλέτες συνολικά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο προχώρησαν σε 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δισ. Ευρώ σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών οι λύσεις ππεριλάμβαναν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, υπήρξε συνεργασία με τις τράπεζες για ένα μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και στα δάνεια που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προσφέρθηκαν ρυθμίσεις αμοιβαία επωφελείς που αποτελούν την βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

  Αποκρυσταλλώνεται, επομένως, η εικόνα των αριθμητικών μεγεθών και της λειτουργίας του κλάδου. Παράλληλα, μέσα στο 2021 υπάρχει μία ακόμη σημαντική εξέλιξη. Οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης, με βασικό άξονα το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό συμβιβασμό προχωρεί καθώς και όλες οι σχετικές ΚΥΑ και η εκτίμηση είναι πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει κινητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, που έχει ουσιαστική σημασία καθώς με το νέο πτωχευτικό ρυθμίζεται το σύνολο των χρεών, τόσο προς τους ιδιώτες πιστωτές όσο και προς το δημόσιο τομέα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ