Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 11:06

  ΕΚΤ: Εύσημα στον "Ηρακλή" αλλά χρειάζεται και "κακή τράπεζα"

  Το παρασκήνιο πίσω από τη συζήτηση για τη «διαγραφή» δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Ο "Ηρακλής" βοήθησε σημαντικά στη μείωση των "κόκκινων" δανείων, αλλά η βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων παραμένει ακόμα ζητούμενο και αυτό θα πρέπει να το λύσουν οι ίδιες οι τράπεζες εσωτερικά χωρίς να περιμένουν εξωγενή βοήθεια, δηλαδή είτε από το ρυθμό ανάπτυξης ή με κρατική στήριξη.

  Αυτό υπογράμμισε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Εlizabeth McCaul σε συνέδριο στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν τόσο η λύση της "κακής τράπεζας” όσο και ο νέος πτωχευτικός νόμος.

  Αναφερόμενη στη λύση της λεγόμενης "κακής τράπεζας" υποστήριξε ότι συστημικά εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος των NPLs όπως οι Εταιρείες Διαχείρισης Ενεργητικού, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού το οποίο θα απαρτίζεται από Εθνικές Εταιρείες αποτελεί μία λύση που εξετάζουμε. Πρόσβαση στις εταιρείες αυτές θα γίνεται μόνον από τις τράπεζες που διαθέτουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων επιδιώκοντας μία Ευρωπαϊκή Λύση.

  Για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα καθώς καθιστά πιο εύκολη την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους βοηθώντας έτσι στην μείωση των NPLs. Η υιοθέτηση αποτελεσματικών διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είπε αποτελούν σημαντικό βήμα στην δημιουργία μίας κουλτούρας συνέπειας μεταξύ των δανειοληπτών, στην μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στην διευκόλυνση της πρόσβασης των δανειοληπτών στον τραπεζικό δανεισμό.

  Έδωσε τα εύσημα στον στον "Ηρακλή" για τη συμβολή του στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ευπρόσδεκτη από την ΕΚΤ η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια του "Ηρακλή" έως το 2022. Επίσης υπογράμμισε ότι στην μείωση των κόκκινων δανείων θα συμβάλλει και η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού (πανευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών κακών τραπεζών)

  Η ίδια προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, όχι όμως τόσο όσο προέβλεπε αρχικώς ο SSM.

  Όπως ανέφερε η ίδια, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της "βαρείας κληρονομιάς των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την κρίση. Ωστόσο το ποσοστό τους μειώνεται σταθερά, από τότε που ξεκίνησε η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία του πιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα από 40% που ήταν το 2015 να υποχωρήσει σε περίπου 28% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

  Απέδωσε την επιτυχία αυτή στον μεγάλο όγκο των NPLs που διέθεσαν οι τράπεζες στην αγορά μέσω του Συστήματος Παροχής Κρατικής Εγγύησης, γνωστό ως ΗΡΑΚΛΗΣ. Παράλληλα η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με τη συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων χάρις στα μορατόρια που επιβλήθηκαν.

  Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank ) τις οποίες εποπτεύει η ΕΚΤ, διαθέτουν περίπου το 95% του συνολικού ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα, έχουν ήδη συμμετάσχει στον ΗΡΑΚΛΗ, είτε έχουν υποβάλλει αίτημα ένταξης τους στο σχήμα. Έτσι μόνο στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τους κατά περίπου 40%, παρά τις καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις αυτές τράπεζες προχώρησαν το 2020 σε πωλήσεις κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει μία ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 30%. Ετσι, το συνολικό τους απόθεμα μειώθηκε σημαντικά από τα 73 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

  Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε η κ. ΜcCaul συστημικές λύσεις όπως ο ΗΡΑΚΛΗΣ συνετέλεσαν στο ν' αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος η δευτερογενής αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Παράλληλα με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ οι ελληνικές τράπεζες μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια κατόρθωσαν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιο ελκυστικές στους ξένους επενδυτές. Παράλληλα διευρύνονται οι ορίζοντες χρηματοδότησης τους από τις αγορές. Με δεδομένη την επιτυχία του σχεδίου η ΕΚΤ καλωσορίζει την πρωτοβουλία να παρατείνει τη διάρκεια του ΗΡΑΚΛΗ έως το 2022.

  Όπως είπε, η επιτυχία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ απελευθερώνει τους Ισολογισμούς των τραπεζών από το βάρος που συσσώρευσε σε αυτούς η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και ενισχύει την πεποίθηση μου ότι οι συστημικές λύσεις για την διαχείριση των ΝPLs - είτε αυτές υποστηρίζονται από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθούν οι τιτλοποιήσεις είτε λειτουργούν αυτόνομα στην αγορά - μπορεί να αποτελέσουν αρωγούς, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μία αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις ίδιες τις τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ