Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 07:32

  Τα Διοικητικά Δικαστήρια επιδικάζουν "δώρα" του 11μήνου στους συνταξιούχους (από 800-950 ευρώ)

  Τα Διοικητικά Δικαστήρια επιδικάζουν "δώρα" του 11μήνου στους συνταξιούχους (από 800-950 ευρώ)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για τις προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων που κατένειμαν μερικώς τα αναδρομικά στους συνταξιούχους με βάση την προηγούμενη (του 2020) απόφαση του ΣτΕ (την ερμηνεία της δηλαδή) τα κατώτερα δικαστήρια της Διοικητικής Δικαιοσύνης δικαιώνουν σωρηδόν τους συνταξιούχους.

  Στη νέα δίκη του ΣτΕ, που έγινε τον Ιανουάριο του 2021, οι συνήγοροι των συνταξιούχων, κατήγγειλαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους που έγινε με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους.

  Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση, η οποία είχε ανακοινώσει ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις.

  Τα Διοικητικά

  Σε αυτούς τους ισχυρισμούς "συντάσσονται” κατά μια έννοια τα Διοικητικά δικαστήρια της χώρας επιδικάζοντας τις διεκδικήσεις δώρων των συνταξιούχων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και "σπρώχνοντας" ουσιαστικά προς νομοθετική λύση για το πρόβλημα που δημιουργείται.

  Πρόκειται για αποφάσεις που ουσιαστικά εφαρμόζουν την απόφαση του ΣτΕ (που δεν εφάρμοσε πλήρως το υπουργείο Εργασίας) δίνοντας ποσά στους εργαζόμενους από 800-950 ευρώ.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό "οι περικοπές των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας... αντίκειται στο Σύνταγμα και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α...".

  Όπως αναφέρει η δικηγόρος Μαρλέν Ασημακοπούλου, "σειρά θετικών αποφάσεων επί αγωγών συνταξιούχων κατά ΕΦΚΑ για τα Δώρα της συγκεκριμένης περιόδου δείχνουν ότι για την Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υφίσταται η παραμικρή αμφιβολία ότι τα δικαιούνται οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με τις υπ’ αριθμ. 632/2021 και 1379/2021 αποφάσεις του, ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό του Σ.τ.Ε, κρίνει ότι για τους 11 μήνες οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται μόνο τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους που αποδέχτηκε η Κυβέρνηση αλλά και τα Δώρα που αντιστοιχούν σε 800 ευρώ και μάλιστα με την πιο πρόσφατη απόφαση (1379/2021) και αναλογία του επιδόματος αδείας του έτους 2016 δηλαδή συνολικά 950 ευρώ.

  Οι ως άνω δικαστικές κρίσεις που αφορούν το σύνολο των Ταμείων και όλες τις συντάξεις ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να δοθεί άμεσα μια νομοθετική λύση για την επιστροφή των Δώρων αλλά και των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις ώστε να τερματιστεί η ταλαιπωρία και η ανασφάλεια τόσο των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη όσο και αυτών που δεν το έπραξαν διότι είχαν την εύλογη πεποίθηση ότι δεν ήταν απαραίτητο".    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ