Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Μαρ-2021 16:00

  Ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

  Ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ εκτιμούν από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα κινητοποιήσουν τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων με μηδενικό επιτόκιο που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει αφενός να απορροφήσει το σύνολο των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, αφετέρου να τα διαθέσει στο σύνολό τους για ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχο να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά ιδιωτικών κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων θα γίνεται μέσω των δανείων του Ταμείου με μόνο κέρδος το μηδενικό επιτόκιο και τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται, ανάλογα με το είδος της επένδυσης, από 30% έως και 50% του συνολικού κόστους. Ο υποψήφιος ιδιώτης επενδυτής θα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τρίτο μέρος (κυρίως εμπορικές ή επενδυτικές τράπεζες) σε ποσοστό 30% του κόστους της επένδυσης και να παρουσιάσει ίδια κεφάλαια τουλάχιστον στο 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης.

  Οι ασφαλιστικές δικλίδες του σχήματος για να προκύψουν βιώσιμες επενδύσεις με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δύο: 

  Η πρώτη είναι να κινητοποιηθούν μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ, οι οποίες και μπορούν να εξασφαλίσουν την τραπεζική χρηματοδότηση.

  Η δεύτερη είναι ότι, λόγω του χρηματοδοτικού σχήματος, η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό που θα φτάνει το 80% από δάνεια. Συνεπώς, τόσο ο υποψήφιος επενδυτής όσο και η εμπορική τράπεζα που θα κληθεί να συμμετάσχει θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη απόδοση σε έσοδα, διαφορετικά η επένδυση θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση τρίτου μέρους και δεν θα ενισχυθεί. 

  Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να διαθέσει τα δάνεια σε ανοιχτές προκηρύξεις ανάλογα με τις πέντε επιλεξιμότητες που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε.: την επιδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων, επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την έρευνα και την καινοτομία και επενδυτικά σχέδια για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Ο κάθε κύκλος θα είναι ανοιχτός και θα τροφοδοτείται συνεχώς από νέα δάνεια, που θα έρχονται στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

  Μάλιστα, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις όπου θα εξετάζεται η συγκέντρωση ομοειδών επενδύσεων σε κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. τις τουριστικές σε μικρά νησιά του Αιγαίου) και τον έλεγχο που θα αφορά τυχόν υπέρβαση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κάνει κανέναν άλλο έλεγχο της κάθε προτεινόμενης πρότασης. Τούτο διότι κάθε επενδυτικό σχέδιο θα έχει εγκριθεί σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά του στοιχεία, αλλά και τη βιωσιμότητά του, από την τράπεζα που θα συμμετέχει με ποσοστό στη χρηματοδότηση της επένδυσης.

  Το καλοκαίρι οι πρώτες ενισχύσεις

  Η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσει από φέτος το καλοκαίρι. Η Ελλάδα περιμένει, μετά την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως προκαταβολή το 13% των επιχορηγήσεων ύψους 17,5 δισ., δηλαδή 2,3 δισ. ευρώ, και 1,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ. Τα 1,7 δισ. των δανείων θα κατανεμηθούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις μέσα στο καλοκαίρι.

  Με δεδομένο, όμως, ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα αναζητήσει ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ήδη την τραπεζική χρηματοδότηση, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, καθώς η έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου ανάλογα με την περίπτωση θα απαιτήσει χρόνο 2-3 μηνών. Συνεπώς, όσοι έχουν ήδη έτοιμη μια επενδυτική ιδέα θα πρέπει να σπεύσουν από τώρα στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, ώστε να είναι από τους πρώτους που θα τύχουν της χρηματοδότησης από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα πρώτα διαθέσιμα ποσά για ιδιωτικές επενδύσεις αναμένονται μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. 

  Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του και αναφερόμενος στον μηχανισμό ενισχύσεων ιδιωτικών επενδύσεων, κάλεσε τους επενδυτές που έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια, στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες. Τούτο διότι το σύστημα ενισχύσεων θα βασιστεί στην προτεραιότητα υποβολής των προτάσεων, δηλαδή της μεθόδου "first-in, first-out", η οποία σε πιο απλά ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί "όποιος προλάβει πρώτος".

  Και ξένες επενδύσεις μέσα από το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης 

  Το σχήμα χρηματοδότησης αλλά και ο εν γένει σχεδιασμός για τη διάθεση των δανείων αφήνουν πολλά περιθώρια να δούμε μέσω του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να χρηματοδοτούνται και άμεσες ξένες επενδύσεις.

  Τραπεζικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι η ιδιωτική συμμετοχή που θα απαιτηθεί για να εξαντληθούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης από επενδύσεις Ελλήνων μπορεί να φτάσει τα 5 έως 7 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι τέτοια κεφάλαια δεν υπάρχουν διαθέσιμα για επενδύσεις. Συνεπώς, επειδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα ευνοήσει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι επενδυτές θα έχουν περίπου τους ίδιους όρους παντού, είναι πιθανό να θελήσουν να εκδηλώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται για την Ελλάδα από το 2019 μέσω του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης. Δηλαδή οι ενισχύσεις του Ταμείου να διατεθούν για άμεσες ξένες επενδύσεις προς τη χώρα μας.

  Μια δεύτερη εκδοχή είναι να γίνει μια έμμεση επένδυση στην Ελλάδα μέσω χρηματοδότησης. Αν δηλαδή ο ιδιώτης επενδυτής συνεργάζεται ήδη με μια τράπεζα του εξωτερικού η οποία προσφέρει πιο ανταγωνιστικούς όρους στις χρηματοδοτήσεις της, μπορεί μια ελληνική επένδυση να χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος και από ξένα κεφάλαια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ