Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 13:30

  Παράταση δημοσιονομικής ευελιξίας το 2022 και των μέτρων στήριξης όσο χρειαστεί

  Παράταση δημοσιονομικής ευελιξίας το 2022 και των μέτρων στήριξης όσο χρειαστεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την βεβαιότητα ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα αποφασίσουν την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022 επιτρέποντας παράλληλα και την συνέχιση των μέτρων στήριξης μέχρι να έχουμε ικανούς ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ τόνισε ότι κοινή αντίληψη εντός της Ε.Ε. είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και όχι με περιοριστικά μέτρα. "Θα δείτε λοιπόν ότι σε κείμενα που θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες ότι η Ε.Ε. θα αποφασίσει όχι μόνο την παράταση την δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2022 αλλά και της διατήρησης της στήριξης των οικονομιών μέχρι να αποκατασταθούν ικανοί ρυθμοί ανάπτυξης" τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

  Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα κινείται κοντά στις προβλέψεις του προϋπολογισμού χωρίς όμως να διευκρινίζει αν μιλά για το βασικό σενάριο για ανάπτυξη 4,8% ή για το δυσμενές που θέλει ανάπτυξη μειωμένη κατά 1 ,5% του ΑΕΠ στο 3,3% του ΑΕΠ. Τόνισε πάντως ότι ακόμη υπάρχει σοβαρή αβεβαιότητα λόγω της παράτασης της υγειονομικής κρίσης.

  Συμπληρωματικά μέτρα επιστρεπτέα - κάλυψη δαπανών

  Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα μέτρα στήριξης των 2,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες και ειδικότερα για το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις είναι συμπληρωματικό της επιστρεπτέας προκαταβολής.

  Διευκρίνισε ότι αφορά επιχειρήσεις που ενισχύονται ήδη μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και παρόλα αυτά παρουσιάζουν ζημιά, ώστε να παραμείνουν ζωντανές και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας .

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ