Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 09:15

  Τι συζητήθηκε μεταξύ Υπ. Εργασίας - Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό

  Τι συζητήθηκε μεταξύ Υπ. Εργασίας - Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Mετά τη χθεσινή συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατινάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από την ΠΟΕΕΤ:

  ''Στην συνάντηση'' από πλευράς ΠΟΕΕΤ τέθηκαν τα ακόλουθα  θέματα που απασχολούν τον κλάδο του επισιτισμού -τουρισμού:

  ''1.- Για την κήρυξη των κλαδικών συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικές:

  Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, ''δεσμεύτηκε  η ηγεσία του υπουργείου πως την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Α.Σ.Ε.(Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία''.

  2.- Για την πληρωμή επιδόματος ανεργίας

  ''Όσο αφορά τις πληρωμές των παρατάσεων επιδομάτων ανεργίας ξεκαθαρίστηκε πως χθες το πρωί το Υπουργείο Εργασίας έστειλε στον ΟΑΕΔ υπογεγραμμένη την απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού και από τις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινάει η πληρωμή του επιδόματος στους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης''.

  ''Το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και όσων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Φεβρουάριο''.

  3.- Αναπλήρωση μισθού στο 80%

  ''Όσο αφορά την αναπλήρωση μισθού στο 80% για όλους και εποχικούς και συνεχούς απασχόλησης που είναι σε αναστολή σύμβασης ή πρόκειται να μπουν σε αναστολή σύμβασης το Υπουργείο αρνήθηκε την αναπλήρωση λόγω δημοσιονομικού κενού στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και γιατί δεν γνωρίζει αν θα συνεχιστεί το μέτρο αυτό και τους επόμενους μήνες''.

  4.- Ερμηνευτική για επαναπρόσληψη, και απόδοση επιδόματος άδειας

  ''Την επόμενη Τρίτη θα βγει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει πως δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, είτε ήταν κάποιος σε αναστολή μονομερώς είτε από τον εργοδότη, επίσης θα ξεκαθαρίζεται η υποχρέωση του εργοδότη, να πληρώσει την άδεια και επίδομα αδείας του 2020 στους εποχικά εργαζόμενους, ενώ θα ξεκαθαρίζεται πως οι απολύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα θα είναι άκυρες''.

  5.- Εμφάνιση ενσήμων

  ''Τις επόμενες 15 ημέρες θα εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ ενώ ξεκαθαρίστηκε πως όσοι ήταν σε αναστολή σύμβασης δεν θίγεται κανένα δικαίωμα σε επιδόματα λοχείας''.

  6.- Για τα 50 ένσημα

  ''Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου όσο αφορά τα αίτημα μας να ισχύουν τα 50 ένσημα γι αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στο επίδομα ανεργίας επομένως ισχύει η διάταξη των 80 ενσήμων ως προαπαιτούμενο''.

  7.- Επαναφορά εφ άπαξ 20ετίας

  ''Στο αίτημα μας για την επαναφορά του εφάπαξ λόγω 20ετίας, η απάντηση που πήραμε είναι πως θα ξανασυζητηθεί και θα εξεταστεί αμέσως μετά το τέλος της κρίσης από την πανδημία''.

  8.- Ένταξη στις ρυθμίσεις όλων των κατηγοριών εργαζομένων

  ''Τέλος αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για ένταξη στις ρυθμίσεις, όσων κατηγοριών εργαζομένων δεν έχουν μπει σ΄ αυτές ως τώρα λέγοντας πως το 2020 και η στήριξη δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ αλλά και πως όσοι εργαζόμενοι είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέσα στην πανδημία έχουν καλυφθεί''.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ