Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 20:30

  Προκαταβολές δύο "ταχυτήτων" στις συντάξεις - Οι δικαιούχοι

  Ταμεία: 'Αναδρομικά' 616 εκατ. ευρώ λόγω εκκρεμών συντάξεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με δύο ''ταχύτητες'' θα καταβληθούν οι προκαταβολές συντάξεων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με την έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.

  Κριτήριο για τη διαφοροποίηση της "ταχύτητας" είναι ο χρόνος της κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, με ορόσημο την 15η Μαρτίου.

  Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη ''ταχύτητα'' ανήκουν οι προκαταβολές οι οποίες θα πληρωθούν σε όσους έχουν υποβάλει (ή θα υποβάλουν) αίτηση συνταξιοδότησης έως και τις 15 Μαρτίου.

  Ο λόγος για περίπου 105.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει ούτε καν προσωρινή σύνταξη.

  Αυτοί, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο διαμορφώθηκε με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, δικαιούνται προκαταβολή σύνταξης.

  Γι' αυτό πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την είσπραξη προκαταβολής σύνταξης έως τις 31 Μαρτίου. Στόχος του Υπ. Εργασίας είναι η πληρωμή των πρώτων προκαταβολών σύνταξης έως το Πάσχα, δηλαδή έως τις αρχές Μαΐου.

  Η "δεύτερη ταχύτητα"

  Στη δεύτερη "ταχύτητα" ανήκουν εκείνοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και έπειτα. Γι΄ αυτούς, δεν υπάρχει καμία προθεσμία υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξης.

  Μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης, μπορούν να υποβάλλουν ταυτόχρονα και αίτηση για προκαταβολή σύνταξης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αρμοδίων στελεχών των ταμείων, επί συνόλου 112.000 νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης οι οποίες αναμένονται (βάσει, τουλάχιστον, του μέχρι πρότινος μέσου μηνιαίου αριθμού αιτήσεων), αφού αφαιρεθούν περίπου 22.500 αιτήσεων συντάξεων από το Δημόσιο (σ.σ. το οποίο εξαιρείται από τη διαδικασία προκαταβολής σύνταξης), γύρω στις 90.000 θα είναι οι νέες αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

  Οι προκαταβολές των συντάξεων γι' αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων θα καταβάλλεται αμέσως, μετά την αίτηση επ΄ αυτού. 

  Συνεπώς, φέτος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις έως 15 Μαρτίου 105.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (πλην Δημοσίου, κατοίκων εξωτερικού) και τις αναμενόμενες νέες - από την 16η Μαρτίου και έπειτα - 90.000 αιτήσεις, το σύνολο των προκαταβολών που θα μπορούσαν να καταβληθούν ενδεχομένως να φθάσει ακόμα και τις 195.000.

  Να σημειωθεί πως τόσο για όσους έχουν υποβάλει έως τις 15 Μαρτίου αίτημα συνταξιοδότησης (και έως τις 31 Μαρτίου 2021 αίτημα για προκαταβολή σύνταξης), όσο και για εκείνους που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης (μαζί και αίτημα προκαταβολής σύνταξης) από τις 16 Μαρτίου και έπειτα ισχύουν οι ίδιοι όροι.

  Ενδεικτικά, σε σχέση με τις συντάξεις γήρατος, προβλέπεται ότι πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, δικαιούνται ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

  *Ίσο με 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

  *Ίσο με 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

  *Ίσο με 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ασφάλισης ή 6.000)ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

  Πρόσωπα τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στον e-ΕΦΚΑ πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, λαμβάνουν ποσό ίσο με 360 ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν κατά τη στιγμή της αίτησης, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ