Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 13:09

  HSBC: Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Από την περιοχή της Ευρώπης, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, όπως παρατηρεί η HSBC στην εβδομαδιαία έκθεσή της Europe COVID-19 tracker, όπου παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας.

  Όπως επισημαίνει, την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιήσαμε ότι τα κρούσματα COVID-19 στην Ευρώπη είχαν σταματήσει να υποχωρούν και είχαν μάλιστα αρχίσει να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες - εν μέρει λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ν. Αφρικής.  

  ψβφψβ

  Ενώ παραμένει ανησυχία για νέες περαιτέρω μεταλλάξεις, ευτυχώς τα κρούσματα δεν έχουν επιδεινωθεί αυτήν την εβδομάδα, και ήταν γενικά σταθερά στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ενώ εξακολουθούν να αυξάνονται στην Ιταλία, συνεχίζουν να υποχωρούν στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πιο απότομες αυξήσεις ωστόσο, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, σημειώθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, υπήρξε αύξηση της πληρότητας των ΜΕΘ στη Γαλλία και την Ιταλία.

  βδηφ

   

  '

  Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα, η HSBC εμφανίζεται πιο θετική καθώς εκτιμά ότι μπορεί να κινηθεί καλύτερα στο πρώτο τρίμηνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Τα δεδομένα κινητικότητας υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι ελαφρώς υψηλότερη σε πολλές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, ακόμη και αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει από τα πιο αυστηρά lockdowns διεθνώς. Γενικότερα, τα πρόσφατα στοιχεία παρέχουν περισσότερες αποδείξεις ότι οι οικονομίες είναι όλο και πιο ανθεκτικές στο lockdown. Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή εξέπληξε με σημαντική άνοδο τον Ιανουάριο, που σημαίνει ότι έχει πλέον τη μεγαλύτερη βιομηχανική ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ οι βασικοί δείκτες εξαγωγών παραμένουν ισχυροί και αυξάνονται. Αν και η γερμανική βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες τον Ιανουάριο, η καθαρή εμπορική εικόνα φαίνεται πιο θετική με απότομη συρρίκνωση των εισαγωγών και άνοδο των εξαγωγών.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 1,6% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2020, που σημαίνει ότι έχουν ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνηθίζεται σε περίοδο ύφεσης. Η ανθεκτικότητα στις επενδύσεις, η συνεχιζόμενη ανοδική τάση στο εμπόριο και η σταθερή σε μεγάλο βαθμό πορεία των κρουσμάτων COVID-19, που μειώνουν την πιθανότητα για ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς στο τρέχον τρίμηνο, προσθέτουν "πόντους" για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο.

  Πτώση γεννήσεων: αντί για "baby boom", "baby bust"

  Η HSBC εντοπίζει παράλληλα μία άλλη ανησυχητική εξέλιξη που προκάλεσε η πανδημία. Ενώ αναμενόταν αρχικά ότι τα lockdowns και γενικότερα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα οδηγούσαν σε αύξηση των γεννήσεων, το αντίθετο έχει συμβεί. O μακροπρόθεσμος δημογραφικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι ανησυχητικός, όπως τονίζει. Δυστυχώς, αναμένονται υψηλότερα ποσοστά θανάτων, αλλά υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν πώς έχει επιταχυνθεί η τάση μείωσης των γεννήσεων.

  Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν οι κυβερνήσεις οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ένα βουνό νέου χρέους λόγω της πανδημίας είναι να δουν τον εργασιακά ενεργό πληθυσμό να συρρικνώνεται πιο έντονα, όπως καταλήγει η HSBC. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ