Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 11:59

  Citi: Ορατή αυτό το καλοκαίρι η "ανοσία" στην Ευρώπη – Κίνδυνοι από την πρόωρη πλήρη άρση του lockdown

  οικονομία-κορονοϊός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το πότε θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, κάτι που θα οδηγήσει σε άρση των σκληρών lockdowns στις οικονομίες και σε κινητικότητα στο μέτωπο του τουρισμού, εξετάζει η Citigroup. Όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει αρκετά πίσω χρονικά αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πριν λίγο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό στο σύνολο των ανεπτυγμένων αγορών, η Ελλάδα πάντως τοποθετείται αρκετά ψηλά.

  Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ένα ελαφρώς ταχύτερο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού στην περιοχή των ανεπτυγμένων αγορών, με την ανοσία της αγέλης να σχηματίζεται στο τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2021, έναντι του προηγούμενου σεναρίου για τα τέλη του γ’ με δ’ τριμήνου. Οι περισσότερες οικονομίες θα προμηθευτούν εμβόλια για περισσότερο από το 70% του πληθυσμού έως τον Μάιο-Αύγουστο. Η προμήθεια εμβολίων από τις πέντε μεγάλες εταιρείες (BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax) πιθανότατα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει, ορισμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης και οι έλεγχοι στα σύνορα θα μπορούσαν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στους κινδύνους σε αυτό το χρονοδιάγραμμα τοποθετεί μεταξύ άλλων, νέες πιθανές μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον σχηματισμό ασυλίας της αγέλης προς το τέλος του έτους.

  Κατά την άποψη της Citi, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ακόμη και με μία δόση, ο ταχύτερος εμβολιασμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι νέων μεταλλάξεων καθώς και η ανοσία από τη μόλυνση μπορεί να οδηγήσουν σε επίτευξη του "οροσήμου" της ανοσίας της αγέλης νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, το πρόωρο πλήρες άνοιγμα των οικονομιών θα μπορούσε να επιδεινώσει τους κινδύνους για την υγεία αυτή την άνοιξη. Η υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων μεταλλάξεων παραμένει ως ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους, με τα άτομα ηλικίας 20-49 να τείνουν να συνεισφέρουν στην πλειονότητα της μετάδοσης της COVID-19 λόγω της υψηλότερης κινητικότητας.

  Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται ο ρυθμός εμβολιασμού στις ανεπτυγμένες χώρες:

  Η χρονική υστέρηση μεταξύ της παροχής εμβολίων και της ανοσοποίησης θα είναι περίπου 1-2 μήνες, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Η διανομή του εμβολίου σε μια οικονομία απαιτεί χρόνο αν και τείνει να γίνει πιο αποτελεσματική. Η πρώτη δόση των εμβολίων δύο δόσεων εκτιμάται ότι θα μείωνε σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά ο θετικός αντίκτυπος θα χρειαστεί 28-34 ημέρες για να φανεί. Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson απαιτεί επίσης 28 ημέρες για την πλήρη προστασία μετά τον εμβολιασμό. Η χρονική καθυστέρηση θα διευρυνόταν έως και 2 μήνες εάν υπολογιστεί ένα κενό 3-4 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, καθώς και άλλες 1-2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να αναπτυχθεί πλήρης ανοσία.

  Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα σχηματίσουν ανοσία της αγέλης έως το γ’ τρίμηνο του 2021, ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν αρκετά εμβόλια για περισσότερο από το 70% του πληθυσμού τους έως τον Μάιο, όπως σημειώνει η Citi, τονίζοντας πως σε αυτές τις χώρες έχει σημειωθεί και σημαντική αύξηση της αποδοχής εμβολίων, σύμφωνα με το Pew Research Center. 

  Ο σχηματισμός ανοσίας της αγέλης σε ΕΕ και Ιαπωνία θα καθυστερήσει, όπως εκτιμάται. Οι οικονομολόγοι της Citi εκτιμούν πως το αργότερο έως τις αρχές του δ’ τριμήνου θα έχει επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, ενώ στην Ιαπωνία τοποθετείται για τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ή πιο πιθανό στις αρχές του 2022.

  Στην περιοχή των ανεπτυγμένων αγορών, ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα σταθεροποιούσε τις νοσηλείες, μειώνοντας σταδιακά τις πιθανότητες για συνέχιση του σκληρού lockdown από το β’ τρίμηνο και μετά. Η τάση στις νοσηλείες είναι ένα από τα βασικά μέτρα για την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Όπως επισημαίνει η Citi, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σταθεροποιήθηκαν σταδιακά από τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ευνοϊκή εποχικότητα, τα περιοριστικά μέτρα καθώς και τον εμβολιασμό. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούν το 46%-62% της αθροιστικής νοσοκομειακής περίθαλψης COVID-19 στις ΗΠΑ και την Αγγλία, αντίστοιχα, από τον Μάρτιο του 2020. Το ποσοστό των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων μεταξύ των ηλικιών 65 ετών και άνω έχει ήδη φτάσει το 59% στις ΗΠΑ και περισσότερο από 90% στην Αγγλία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο, το πιο κρίσιμο 20-25% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως έως τα τέλη του β’ τριμήνου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ