Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 12:18

  Axia: Η αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας το 2021 πίσω από την ύφεση του 2020 – "Κλειδιά" τουρισμός και οι εμβολιασμοί

  Axia: Η αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας το 2021 πίσω από την ύφεση του 2020 – "Κλειδιά" τουρισμός και οι εμβολιασμοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και η ύφεση το 2020 ήταν βαθιά, ωστόσο η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και αυτό προσθέτει "πόντους" για το τρέχον έτος, σημειώνει η Axia. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και κατ’ επέκταση, της τουριστικής σεζόν.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Axia, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7,9% ετησίως με εποχικά προσαρμοσμένους όρους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αύξηση 2,7%. Για το σύνολο του 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% φθάνοντας τα 168,5 δισ. ευρώ, μία σημαντικά καλύτερη πορεία σχετικά με την εκτίμηση του 10,5% που αναμενόταν από την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2021 (και από τα πιο πρόσφατα σχόλια κυβερνητικών αξιωματούχων για συρρίκνωση οριακά κάτω του 10%). Η μικρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση, όπως τονίζει η Axia, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και παρέχει επίσης αισιοδοξία για μία πιο ήπια "μεταφορά" (carryover) στο 2021.

  Η βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι εμφανής σε όλα τα στοιχεία του ΑΕΠ. H Axia επισημαίνει τη θετική συμβολή των κρατικών δαπανών στο δ΄ τρίμηνο και επίσης τη βελτιωμένη απόδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο.

  Ο οίκος επισημαίνει ότι τα δεδομένα των προηγούμενων τριμήνων έχουν αναθεωρηθεί. Έτσι, η αύξηση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2020 αναθεωρήθηκε σε 0,1% σε ετήσια βάση (έναντι 0,4%), ενώ για το β’ και το γ’ τρίμηνο η ετήσια συρρίκνωση αναθεωρήθηκε στο 13,8% (έναντι -14,2%) και 10,5% (έναντι -11,7%) αντίστοιχα.

  Όσον αφορά τις τριμηνιαίες επιδόσεις, το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου μειώθηκε κατά 7,9% ετησίως. Η Axia υπογραμμίζει επίσης το ότι οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,2% ετησίως, καθώς η οικιακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 4,7% ετησίως και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,3% ετησίως. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σημείωσε αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση.

  Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,4% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2019, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν σημαντικά, κατά 55,4% σε ετήσια βάση.

  Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης 2,0% σε ετήσια βάση στα εισαγόμενα αγαθά και της μείωσης 30,9% σε ετήσια βάση στις εισαγόμενες υπηρεσίες.

  Όσον αφορά το σύνολο του έτους του 2020, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 8,2% λόγω των μειωμένων εξαγωγών που οφείλονται στην αναιμική τουριστική απόδοση κατά τη διάρκεια του έτους, στην περιορισμένη ιδιωτική κατανάλωση και στις ελάχιστες επενδύσεις. Όπως σημειώνει η Axia, τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα βρισκόταν σε lockdown από τα τέλη Μαρτίου έως τον Μάιο και από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους.

  Επίσης, το 2020 η τελική κατανάλωση μειώθηκε 3,4% ετησίως λόγω της πτώσης 5,2% στην ιδιωτική κατανάλωση και της αύξησης 2,7% στις δημόσιες δαπάνες ετησίως, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 4,9%, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21,7% και οι εισαγωγές μειώθηκαν 6,8%.

  Για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της για το 2021, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ η Κομισιόν βλέπει αύξηση 3,5%. Η Axia σημειώνει, ωστόσο, ότι η εκτίμηση του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει το lockdowns του λιανικού εμπορίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (μόνο το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης), ενώ η έκθεση της Κομισιόν το λαμβάνει υπόψη.

  Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Axia, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της τουριστικής περιόδου για το ελληνικό ΑΕΠ και την εξάρτηση του τουρισμού από το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα και (το πιο σημαντικό) στις κύριες τουριστικές αγορές του, μένει να δούμε πώς ο τουρισμός και τελικά το ΑΕΠ θα εξελιχθεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ