Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Μαρ-2021 20:00

  Δόση και αναθεώρηση του Προϋπολογισμού φέρνει η 10η αξιολόγηση

  Δόση και αναθεώρηση του Προϋπολογισμού φέρνει η 10η αξιολόγηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  "Κομβική" μπορεί να χαρακτηριστεί η 10η αξιολόγηση της οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα γίνει τον Απρίλιο, η οποία συνδέεται και με την επόμενη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.

  Η επόμενη αξιολόγηση, που θα εξελιχθεί μετά το Πάσχα των Καθολικών στις 5 Απριλίου, εκτός από τα ανοιχτά θέματα, θα συμπληρωθεί και από μια ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας και των προοπτικών της οικονομίας. Τούτο, με δεδομένο ότι από τα μέσα της άνοιξης, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών, η Ελλάδα θα έχει μπει σε καθεστώς μετάβασης από την κρίση της πανδημίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή. 

  Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2021-2024. Το αναθεωρημένο ΠΣΑ θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχε κατατεθεί πέρσι, καθώς έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος πανδημίας και η ιστορική συμφωνία για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από όπου η χώρα μας αναμένει 32 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026. 

  Παράλληλα, όμως, στην έκθεσή της για τη 10η αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που είχε κάνει με την ευκαιρία της 8ης αξιολόγησης. Οι εκτιμήσεις που θα γίνουν από Ελλάδα και Ε.Ε. θα είναι οδηγός για την όποια επαναφορά σε δημοσιονομική προσαρμογή αποφασιστεί πανευρωπαϊκά από το 2022, έτος κατά το οποίο αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

  Εκτός όμως από την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο επίμονη σε σχέση με την 9η αξιολόγηση για την πρόοδο σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας, που συνέχισαν να καθυστερούν, κυρίως λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η επόμενη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς:

   - Τη μείωση των κόκκινων δανείων. Στο κεφάλαιο αυτό η Επιτροπή βάζει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Αναμένει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου κώδικα που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο για τα νομικά και από τον Ιούνιο για τα φυσικά πρόσωπα.

  Θέλει, επίσης, να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των περίπου 70.000 αιτήσεων του παλιού νόμου Κατσέλη, οι οποίες θα έπρεπε να επαναξιολογηθούν και να εκκαθαριστούν με ταχείες διαδικασίες μέχρι και το τέλος του 2021. Η Επιτροπή δέχεται ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων με το δεύτερο lockdown της οικονομίας καθυστέρησε τις ακροάσεις, όπως δέχεται και τα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλουν ξανά τις αιτήσεις τους. Ωστόσο, ζητά επιτάχυνση και εγρήγορση από τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες θα πρέπει να στέλνουν μηνιαίες εκθέσεις προόδου και να παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες εκκαθάρισης.

  Σημειώνουν το πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι και το τέλος του 2020 μαζί με τις προεργασίες τους, επισημαίνοντας ότι θα καθυστερήσουν τα προγράμματα εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τράπεζες και servicers. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούν την επανεκκίνηση της διαδικασίας, με εξαίρεση όσα ακίνητα είναι πρώτη κατοικία και με πρόνοια για προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. 

  Χαιρετίζουν, παρ’ όλα αυτά, την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να επεκτείνουν το πρόγραμμα "Ηρακλής".

  - Τον μηδενισμό των οφειλών σε προμηθευτές του Δημοσίου και συνταξιούχους. Η Επιτροπή έχει επισημάνει την καθυστέρηση, κυρίως λόγω της πανδημίας, στην εκκαθάριση των οφειλών με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες του Δημοσίου. Ειδικότερα, έχουν καταγράψει ότι οι οφειλές προς ιδιώτες έφτασαν τα 985 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 και, αν και ήταν μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, δεν μηδενίστηκαν όπως είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές Αρχές. Έτσι, για τις οφειλές ύψους 485 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές συμφωνήθηκε να μηδενιστούν έως τον Ιούνιο. Επίσης ο στόχος για μηδενισμό των οφειλόμενων συντάξεων, που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020 χάθηκε. Η νέα συμφωνία είναι ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων έως τα τέλη του 2021. Επίσης αναμένεται η ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει τη βελτίωση των διαδικασιών και για την τιμολόγηση και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. 

  Μάλιστα, η Επιτροπή σημειώνει την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να δημιουργήσουν και μια Αρχή εσωτερικού ελέγχου του Δημοσίου, με χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υποβληθεί για ψήφιση μέσα στον Μάρτιο. 

  - ΕΝΦΙΑ, διασύνδεση ταμειακών μηχανών POS με ΑΑΔΕ. Στο πεδίο της φορολογίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την καθυστέρηση του ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και διαχείρισης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στο τέλος του 2020, με προοπτική να καταστεί πλήρως λειτουργικό μέχρι και τα μέσα του 2021 (μέρος του συστήματος αφορά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ). Λόγω όμως προβλήματος με τον πάροχο, η παράδοσή του θα γίνει περί τα τέλη του 2021, με προοπτική πλέον το σύστημα να καταστεί λειτουργικό το 2022.

  Επίσης, η Ε.Ε. αναμένει μέχρι και τον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να προσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές μόλις προκύψουν από τις εκτιμήσεις ιδιωτών εκτιμητών που ενεργούν κατ’ εντολή του ΥΠΟΙΚ. Μαζί με τη διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών άλλων περίπου 3.000 περιοχών, θα καταστεί δυνατή, όπως υπογραμμίζεται, μια αναπροσαρμογή του βασικού φόρου για τα ακίνητα (που μεταφράζεται σε μείωση του φόρου για μικρές και μεσαίες περιουσίες) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ