Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 18:33

  Στη Βουλή η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ

  Στη Βουλή η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Εξουσιοδότηση προς την ΕΕ για δανεισμό από την αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αναφοράς 2021 -2027 μαζί με την επιβολή ενός πρόσθετου περιβαλλοντικού πόρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

  Η κύρωση των ιδίων πόρων της ΕΕ αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών μελών που θα ευεργετηθούν με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αναφοράς 2021 -2027 δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ.

  Στο νομοσχέδιο με τίτλο κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξει προβλέπεται και η θέσπιση ενός νέου πόρου για την ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

  Το νέο αυτό τέλος συνίσταται στην εφαρμογή Ενιαίου συντελεστή καταβολής ύψος 0,80 ευρώ ανά χιλιόγραμμο στο βάρος των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών τα οποία παράγονται σε κάθε κράτος μέλος και δεν ανακυκλώνονται. Το τέλος αυτό για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 33 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση

  Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, με ειδικές διατάξεις:

  Αυξάνεται το ετήσιο όριο πιστώσεων - πληρωμών του κοινοτικού προϋπολογισμού 1,49% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Εισοδήματος ( ΑΕΕ) όλων των κρατών μελών της ΕΕ έναντι 1,29% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

  Αντιστοίχως αυξάνεται στο 1,49% του ΑΕΕ των κρατών μελών από 1,29% που ισχύει σήμερα το όριο πιστώσεων αναλήψεων από τα κράτη μέλη για το προϋπολογισμό της ΕΕ.

  Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η αύξηση κατά 0,6% του ορίου αναλήψεων θα κατευθύνεται στην κάλυψη των υποχρεώσεων δανεισμού που θα έχει εφεξής η ΕΕ.

  Επίσης δίνεται η εξουσιοδότηση της χώρας προς την ΕΕ να μπορεί να δανειστεί σε ευρώ ποσά έως και 750 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018 για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσω αυτού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

  Από τα χρήματα αυτά, τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. ευρώ σε δάνεια.

  Προβλέπεται επίσης ότι το χρέος που θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες χρηματοδότησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί πλήρως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2058.

  Επίσης, αυξάνεται από 1η Μαρτίου του 2021 και μέχρι το τέλος του 2027 σε 25% από 20% το ποσοστό που παρακρατούν τα κράτη-μέλη ως έξοδα είσπραξης των παραδοσιακών ίδιων πόρων.

  Προβλέπεται τέλος ως έσχατη περίπτωση χορήγησης προσωρινής ρευστότητας προς τα κράτη-μέλη κατ' αναλογία της εκτιμώμενης συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμό εφόσον οι εγκρίσεις πιστώσεων προϋπολογισμού της ΕΕ δεν επαρκούν για τη συμμόρφωση των υποχρεώσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής που απορρέουν από τον οργανισμό προσδιορίζονται και ειδική διαδικασία και ειδικές προϋποθέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ