Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 15:38

  Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στα ερωτήματα φορέων για το Ταμείο Ανάκαμψης - ποιες επενδύσεις μένουν εκτός

  Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στα ερωτήματα φορέων για το Ταμείο Ανάκαμψης - ποιες επενδύσεις μένουν εκτός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Εκτός των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πιθανό να μείνουν οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και ειδικότερα η επέκταση των δικτύων σε πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση της διαβούλευσης που έγινε με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Σε ένα από τα συνολικά 45 σχόλια που συγκέντρωσε η διαβούλευση με ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των αστικών δικτύων φυσικού αερίου η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι: Το φυσικό αέριο μόνο κατ’ εξαίρεση είναι πιθανό να περιληφθεί στις επιλέξιμες επενδύσεις. Τούτο διότι εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την προώθηση των σχετικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τονίζεται πάντως ότι σχετική συζήτηση δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί.

  Στην έκθεση διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εξελίχθηκε από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 απαντώνται και ερωτήσεις και επισημάνεις σε συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν από τους φορείς που συμμετείχαν.

  Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τις ταμειακές μηχανές και τα POS σημειώνεται ότι οι ταμειακές μηχανές νέας τεχνολογίας και η ανάλυση ρίσκου αποτελούν βασική μεταρρύθμιση και αναπόσπαστο τμήμα των επενδύσεων που θα προωθηθούν μέσω του Σχεδίου τόσο στο επίπεδο της ΑΑΔΕ, όσο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων τεχνολογιών από τις επιμέρους επιχειρήσεις. 

  Ξεκαθαρίζεται σε άλλο σημείο ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων αποτελούν βασική επιλεξιμότητα του Σχεδίου και απολαμβάνουν ποσοστού επιλεξιμότητας 100% τόσο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, όσο και τις δημόσιες υποδομές. Το Σχέδιο περιλαμβάνει αντίστοιχα προγράμματα.

  Εξηλεκτρισμός

  Σε σχόλια με θέμα το εξηλεκτρισμό της κίνησης σε σιδηροδρόμους και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το υπουργείο απαντά ότι το σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες ώριμες επεκτάσεις για εξηλεκτρισμό των σιδηροδρόμων ενώ συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό πεδίο διαβούλευση και για τις θαλάσσιες μεταφορές. 

  Προγράμματα κατάρτισης

  Σε άλλη απάντηση το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος επιδότησης ανεργίας και η εισαγωγή μέτρων για την προώθηση των ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και αποτελούν κεντρικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του σχετικού άξονα που αφορά την απασχόληση. Παράλληλα υπάρχουν μέριμνες για τη βελτίωση των υποδομών του ΟΑΕΔ αλλά και την ενίσχυση συστημάτων για την αδήλωτη εργασία. 

  Σε ιδιωτικές επενδύσεις τα δάνεια του Ταμείου

  Τονίζεται επίσης, σε απάντηση άλλης ερώτησης, ότι τα δάνεια ύψους 12,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια που προβλέπει ο κανονισμός (πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός), αλλά και με βάση εθνικά κριτήρια που συνάδουν με τις ειδικές επισημάνσεις ανά χώρα που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ειδικότερα αφορούν την εξωστρέφεια και την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη καθώς και την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι δε επενδύσεις θα κριθούν με βάση τις επιλεξιμότητες του επενδυτικού σχεδίου και δεν θα "κατηγοριοποιηθούν" στην βάση μιας κλαδικής ταξινόμησης.

  Στη   διαβούλευση   συμμετείχαν  συνολικά  μεταξύ άλλων οι εξής  φορείς: ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Τhe Green Tank, WWF Ελλάς, ΚΕΔΕ, Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδος/SBC GREECE, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Παν/μιο Δυτικής Αττικής/Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης (Γαβριήλ Αμίτσης), ΓΣΕΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας/ΕΣΠΥ, Παν/μιο Δυτικής Αττικής/Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης (Γαβριήλ Αμίτσης), Φωτεινή Μαρίνη /Παν/μιο Δυτικής Αττικής/Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης, QWE, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης/ΕΛΕΤΕΑ, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς/Ηρακλής Μπαμπλέκος, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Ομίλου Τσάκου, ΤΕΑ Χρηματιστηρίου Αθηνών ΝΠΙΔ, Greenpeace, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ