Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2021 16:00

  Wood: Ένα φως αρχίζει και φαίνεται στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Wood: Ένα φως αρχίζει και φαίνεται στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φαίνεται αδύναμο, αλλά η Wood βλέπει ένα φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα καθώς και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως τονίζει, η αισιοδοξία δίνεται από το μέτωπο των καταναλωτών. Τα νοικοκυριά αρχίζουν να βλέπουν βελτίωση προσεχώς σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, παρά τους υψηλούς φόβους για την ανεργία. Στη συνολική απασχόληση, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ, με την απασχόληση να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2019.

  Όλα αυτά, όπως τονίζει η Wood, δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο όφελος από τις διαρθρωτικές αλλαγές, παρόλο που καλύπτεται αυτή τη στιγμή από την απουσία του τουρισμού. 

  Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά πως η πρόσφατη αδυναμία των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό Χρηματιστήριο, αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές. Όπως σημειώνει, τα ποσοστά πληθωρισμού θα είναι δυσάρεστα υψηλά για τους κεντρικούς τραπεζίτες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη στήριξη οικονομιών με άφθονη ρευστότητα - νομισματική και δημοσιονομική - έως ότου τα εμβόλια διατεθούν πλήρως φέτος.

  Παράλληλα, η διάθεση για προσλήψεις στην Ευρώπη επιστρέφει, ενώ σημειώνονται τάσεις βελτίωσης στους κλάδους των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την προηγούμενη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένες χώρες, οι οποίοι αυστηροποιήθηκαν ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου και πιθανότατα θα παραμείνουν μέχρι τον Απρίλιο. Κατά την άποψη της Wood, αυτές οι βελτιώσεις σηματοδοτούν αλλαγές που εξελίσσονται στο επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών, οι οποίες αγκαλιάζουν την ψηφιοποίηση και προσαρμόζονται στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία.

  Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, η Wood πιστεύει ότι η υποχώρηση που σημειώθηκε στις αγορές μετοχών το προηγούμενο διάστημα αντιπροσωπεύει μια αγοραστική ευκαιρία βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, επιμένει στην πρόσφατη εκτίμησή της ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ μπορεί να κορυφωθεί φέτος, ενώ οι Αναδυόμενες Αγορές και τα ESG assets θα έχουν μεγαλύτερη ανοδική πορεία. 

  Το γεγονός ότι η διάθεση εμβολίων κινείται αργά σε πολλές χώρες σε συνδυασμό με το ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν την ηρεμία στο μέτωπο της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ενέχουν τον κίνδυνο να υπάρξει στροφή προς τη διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κινούμενη σε υψηλότερα επίπεδα φέτος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ τα ισχυρά νομισματικά μέτρα στήριξης που έχουν δοθεί είναι πιθανό να αρχίσουν να επαναξιολογούνται και να περιοριστούν το 2022.

  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η Wood σημειώνει πως το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στον κλάδο των κατασκευών και των υπηρεσιών. Η σύνθεση των κερδών του δείκτη κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Κατά την άποψη της Wood, αντικατοπτρίζει ότι η οικονομία, αργά αλλά πραγματικά, προσαρμόζεται διαρθρωτικά στις αυξανόμενες ξένες επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από την ΕΕ).

  Στα θετικά, η συνολική απασχόληση είχε ήδη φτάσει στα επίπεδα του 2019 στο γ’ τρίμηνο του 2020. Σε αυτό το σημείο η Wood επισημαίνει πως το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν υψηλό πάντως ακόμη και πριν από την COVID-19 ενώ αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν λένε πολλά για την κατάσταση στο μέτωπο των μικρών επιχειρήσεων. Ωστόσο, συνολικά, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα καλό βαρόμετρο της ανθεκτικότητας της οικονομίας, παρά το χτύπημα που έχει δεχθεί ο τουρισμός.

  Το μερίδιο των θέσεων εργασίας που απαιτούν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν 37,6% πέρυσι - ισοδύναμο με την Πολωνία, αλλά υψηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, χαμηλότερο από τα πιο ανεπτυγμένα μέρη της Ευρωζώνης, αλλά υψηλότερο από το 23% της Ιταλίας. Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνονται, αλλά η Ελλάδα πάσχει από μια πορεία της αγοράς εργασίας σε σχήμα "Κ", όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ. Δυστυχώς, η απασχόληση υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019 μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, 50-74 ετών.

  Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Wood σημειώνει πως ήταν περίπου -2% σε ετήσια βάση τους τελευταίους μήνες στη χώρα, επίπεδα σχετικά κοντά στα χαμηλά του 2012-14. Αυτή η εικόνα είναι ένας συνδυασμός του αρνητικού πληθωρισμού στις μεταφορές, των αποπληθωριστικών πιέσεων από τη χαμηλή ζήτηση και του αντίκτυπου των προσωρινών φορολογικών μειώσεων για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται περισσότερο. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί κάτω από το 1% μεσοπρόθεσμα, καθώς οι προσδοκίες για τις τιμές παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα (κατασκευές, νοικοκυριά και υπηρεσίες) και η οικονομία βρίσκεται σε αρνητικό κενό παραγωγής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ