Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 20:14

  Θ. Σκυλακάκης: Επενδύσεις €50 δισ., μεταρρυθμίσεις και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

  Θ. Σκυλακάκης: Επενδύσεις €50 δισ., μεταρρυθμίσεις και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την κινητοποίηση επενδύσεων 45-50 δισ. ευρώ, την προώθηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας έθεσε ως στρατηγικούς στόχους για τη αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

  Συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hans Seidler με θέμα "Ταμείο Ανάκαμψης το εμβόλιο για την Ευρωπαϊκή Οικονομία;", ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μέσω της αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται προς την Ελλάδα να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.

  Στην κατεύθυνση αυτή επανέλαβε το στόχο που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση να κινητοποιηθούν ως το 2026 επενδύσεις 45- 50 δισ. ευρώ.

  Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών τόνισε ότι, πέρα από τους επιμέρους στόχους και ορόσημα που θα έχει να εκπληρώσει η Ελλάδα κατά την υλοποίηση του του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι στρατηγικοί στόχοι είναι τρείς.

   Ο πρώτος είναι να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που έχει η Ελλάδα από το 2011, με τις αποσβέσεις να είναι μεγαλύτερες σε ετήσια βάση από τις επενδύσεις.

  Ο δεύτερος η προώθηση ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα έθεσε ως κομβικό σημείο την βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου μέσω της ψηφιοποίησης ώστε αφενός να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ελέγχων ώστε να κλείσει το μεγάλο κενό ( δηλαδή η απώλεια ) ΦΠΑ που καταγράφεται στην Ελλάδα, το οποίο είναι υψηλότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

  Ο τρίτος θα είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας με ένα από τους κεντρικούς στόχους να είναι η μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεις. "Έχουμε τις μικρότερες… μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη", τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι με μεγέθυνση οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας.

  Στην ερώτηση που τέθηκε για τον αν τα συνολικά 750 δισ. που διατίθενται συνολικά σε όλη την ΕΕ είναι αρκετά ή θα χρειαστούν και άλλα λόγω της παράτασης της πανδημίας, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε διπλωματικά, λέγοντας ότι σε αυτή την φάση ο ίδιος και η Ελλάδα επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στο να αξιοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό. "Γνωρίζω τις ευαισθησίες που υπάρχουν πανευρωπαϊκά για το θέμα των κονδυλίων και γι αυτό δεν θα μπώ από τώρα σε μια τέτοια συζήτηση", είπε χαρακτηριστικά.

  Σε ερώτηση για την αύξηση του χρέους πανευρωπαϊκά και το υψηλό λόγο του χρέους ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα τόνισε: "Περισσότερο με απασχολεί η τωρινή περίοδος μέχρι να βγούμε από την κρίση".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ