Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 11:53

  Capital Economics: Τεράστιο το κόστος της καθυστέρησης των εμβολίων για τις τουριστικές χώρες

  Capital Economics: Τεράστιο το κόστος της καθυστέρησης των εμβολίων για τις τουριστικές χώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο αργός ρυθμός διάθεσης των εμβολίων στην Ευρώπη πιθανότατα θα καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών και σημαίνει ότι το ισχυρότερο "μέρος" της ανάκαμψης της οικονομίας χάρη στους εμβολιασμούς θα καθυστερήσει προς το τρίτο τρίμηνο του 2021, όπως σημειώνει η Capital Economics. Σε αυτό το πλαίσιο, το προγραμματισμένο πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού θα προσφέρει ένα σημαντικό "σωσίβιο" για τις τουριστικές χώρες και μπορεί να περιορίσει τις ζημιές στις θερινές περιόδους.

  Όπως επισημαίνει η Capital Economics, έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με την αργή διάθεση των  εμβολίων στην ΕΕ και τις πιέσεις που υπάρχουν για μία συντονισμένη προσέγγιση σε αυτό το μέτωπο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτζ, ίσως συνόψισε καλύτερα τη διάθεση των εμβολίων στην ήπειρο περιγράφοντας, σύμφωνα με αναφορές, τη στρατηγική εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα πολύ άσχημο σόου (μία λιγότερο... ωμή μετάφραση του "total sh*t-show” που το χαρακτήρισε). ¨Έως σήμερα, οι δόσεις ανά άτομο στην ΕΕ είναι σήμερα περίπου το ένα τέταρτο αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Εν μέσω αυτής της ζοφερής κατάστασης, υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια ότι έχουμε αφήσει ωστόσο πίσω μας τα χειρότερα, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή εμβολίων, επισημαίνει ο οίκος. Οι εργοστασιακές αναβαθμίσεις που προκάλεσαν την επιβράδυνση των παραδόσεων της Pfizer νωρίτερα αυτό το έτος έχουν ολοκληρωθεί, και η Κομισιόν εξασφάλισε περισσότερες προμήθειες από αυτό το εμβόλιο καθώς και το εμβόλιο της Moderna. Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο μίας δόσης από την Janssen / J & J πρόκειται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα μέσα Μαρτίου και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλα εμβόλια το τρίτο τρίμηνο. Ακόμη και να υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα παραγωγής, θα πρέπει άνετα να υπάρχουν αρκετές δόσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Εν τω μεταξύ, προσθέτει η Capital Economics, η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης που επιτρέπει τώρα τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε ηλικιωμένους φαίνεται να υιοθετείται και αλλού. Αυτό μπορεί να μειώσει τη διστακτικότητα που υπήρξε μέχρι στιγμής και να εξασφαλίσει τη χρήση των διαθέσιμων προμηθειών. Τέλος, το γεγονός ότι η άνοιξη έχει ξεκινήσει και οι ζεστές θερμοκρασίες είναι πολύ πιο κοντά πλέον, μπορεί να "αγοράσει" χρόνο στις αρχές να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι, όταν οι προμήθειες θα είναι πιο άφθονες.

  Τι σημαίνουν τα παραπάνω για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί; Είναι δύσκολο να είναι κανείς βέβαιος αυτή τη στιγμή, απαντά ο οίκος, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις σε κάθε χώρα είναι πιθανό να προχωρήσουν με διαφορετικές ταχύτητες.

  Επιπλέον, παρά τη σχετικά αργή πρόοδο, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανότατα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός μπορεί να τους επιτρέψει να προχωρήσουν πιο γρήγορα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η αργή διάθεση των εμβολίων έχει σίγουρα αυτή τη στιγμή καθυστερήσει τα πράγματα κατά ένα μήνα ήδη.

  Ενώ το βασικό σενάριο της Capital Economics είναι ότι οι πιο οικονομικά επιβλαβείς περιορισμοί θα αρθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, φαίνεται τώρα πιο πιθανό ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου, ωθώντας το καλύτερο "κομμάτι" της ανάκαμψης της οικονομία που αναμένεται να δοθεί λόγω των εμβολίων και μετά τη χαλάρωση των lockdowns, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι και το πιο κρίσιμο για τον τουρισμό στις περισσότερες χώρες.

  Οι ανησυχίες σχετικά με την έλευση πιο μεταδοτικών ή / και ανθεκτικών στα εμβόλια μεταλλάξεων λόγω του τουρισμού σημαίνουν ότι η άρση των περιορισμών στην εγχώρια δραστηριότητα θα υπερισχύσει των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα άσχημο για τις περισσότερες οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.  

  Έτσι, ενώ η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα, η είδηση ότι η Κομισιόν ελπίζει ότι θα έχει θεσπίσει διαβατήριο εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ έως το καλοκαίρι δημιουργεί ελπίδες ότι η βασική τουριστική περίοδος δεν θα χαθεί τελείως.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ