Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 19:18

  Κάλεσμα Στουρνάρα για επιτάχυνση αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ "για να ηρεμήσουν οι αγορές"

  Κάλεσμα Στουρνάρα για επιτάχυνση αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ "για να ηρεμήσουν οι αγορές"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος ζήτησε την Παρασκευή ανοιχτά την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων από πλευράς της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων.

  Με τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους εδώ και τρία χρόνια, η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για το σύνολο του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, που έχει πληγεί από τον κορονοϊό, μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας, το γνωστό ως PEPP.

  "Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, οπότε ίσως να ήταν επιθυμητό η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών του PEPP προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

  "Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης οικονομική δικαιολογία για την εκτίναξη των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα", ανάφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

  Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

  Πρόσθεσε, δε, ότι ενδέχεται επίσης η συνεδρίαση να τροποποιήσει "ελαφρώς" τα μηνύματα της ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική της, αν και τόνισε ότι δεν απαιτείται ουσιώδης αλλαγή, καθώς η κεντρική τράπεζα διαθέτει ακόμη περί το 1 τρισ. ευρώ στο οπλοστάσιό της προκειμένου να δαπανήσει στο PEPP.

  Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, υποχώρησε σε χαμηλά ημέρας στο -0,287% μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα. Ωστόσο συνεχίζει να οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό της από τον Ιανουάριο του 2018, στις +24 μονάδες βάσης.

  Νωρίτερα σήμερα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν και Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσαν ότι χρειάζεται παρακολούθηση των αποδόσεων των ομολόγων χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες αγορές ομολόγων. "Στο στάδιο αυτό, μία υπερβολική αύξηση των αποδόσεων δεν θα ήταν συνεπής με την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού", δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολούμαστε με τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων με την έννοια ότι θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερή μία συγκεκριμένη απόδοση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ