Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 14:36

  Πιθανή η μείωση του ΕΝΦΙΑ για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες το 2021

  Σταϊκούρας: Σε μιάμιση μέρα υποβλήθηκαν 6.257 αιτήσεις για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το ενδεχόμενο να έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και μέσα στο 2021 άφησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλή άσκηση: Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες και η διεύρυνση της βάσης του φόρου με την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Όπως είπε, η άσκηση αυτή απαιτεί ανθρώπινους πόρους για την ολοκλήρωσή της, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά η παράταση της υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών στις μετακινήσεις. 

  Αν λοιπόν η άσκηση αυτή ολοκληρωθεί έγκαιρα και προκύψει δημοσιονομικός χώρος, τότε είναι πιθανό να έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2021 με ωφελούμενους κυρίως αυτούς που έχουν μικρές και μεσαίες ακίνητες περιουσίες. 

  "Δεν θα κρατήσουμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για άλλες ανάγκες. Αν προλάβουμε να ενσωματώσουμε τα στοιχεία έγκαιρα και έχουμε δημοσιονομικό χώρο τότε αυτός θα κατευθυνθεί στην μείωση του ΕΝΦΙΑ", είπε. Πρόσθεσε, επίσης, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση από την ΕΕ για λήψη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων ότι η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα καθώς θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

  Σε ό,τι αφορά την εν γένει στήριξη της οικονομίας επανέλαβε ότι η συνέχιση της κρίσης και των περιορισμών στην οικονομία πιέζει τα δημοσιονομικά, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κοπούν μέτρα στήριξης αλλά να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και αποτελεσματικά. 

  Πρόσθεσε μάλιστα ότι και στην χθεσινή έκθεση για την 9η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδινε εύσημα στην Ελλάδα για την διαχείριση της κρίσης αλλά και ειδικότερα για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι βοήθησαν και την συγκράτηση της ανεργίας αλλά βοήθησαν και στη διατήρηση ενός επιπέδου ρευστότητας και στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ