Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 19:39

  ΕΕ: Πώς προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και ο νέος μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ

  ΕΕ: Πώς προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και ο νέος μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Πρόοδο σε μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 9η ενδιάμεση έκθεση αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει "παγώσει” συγκεκριμένα projects όπως η πώληση του 30% του ΔΑΑ "Ελ. Βενιζέλος”. 

  Ακόμη ειδική αναφορά γίνεται στην επέκταση του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εκτός από την εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα αναλάβει και την προετοιμασία των μεγάλων έργων που μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Οι νομοθετικές διατάξεις που θα επεκτείνουν τον σκοπό του Ταμείου αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου με τους αξιολογητές να σημειώνουν ότι η έγκαιρη προετοιμασία του Μηχανισμού Προετοιμασίας Έργων (Project Preparation Facility) εντός του ΤΑΙΠΕΔ είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού που θα στελεχώσει το νέο μηχανισμό έχουν ξεκινήσει και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες των διαγωνισμών για την πρόσληψη συμβούλων. 

  Οι εξελίξεις ανά project 

  Στο Ελληνικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο στην κάλυψη των προαπαιτούμενων για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων ολοκλήρωσε στις 12 Φεβρουαρίου τον έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων του σχήματος Mohegan-ΓΕΚ Τέρνα που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την άδεια καζίνο και αναμένεται σύντομα η Έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

  Ακόμη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η οριστικοποίηση του εγγράφου για τη διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας στην έκταση του Ελληνικού όπως αυτή συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο. Η ψήφιση της σχετικής συμφωνίας από τη Βουλή αναμένεται στα μέσα Μαρτίου. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται "στους επόμενους μήνες” αν και σημειώνεται ότι εκκρεμούν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για μια σειρά από προσφυγές. 

  Για την Εγνατία Οδό στην έκθεση γίνεται αναφορά για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να μεταφέρει την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών την 1η Απριλίου 2021, μετά από την προσφυγή που άσκησαν δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο. Για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες αναφέρεται ότι μια δεύτερη ομάδα σταθμών διοδίων τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και καταγράφει "κάποια πρόοδο” στις εργασίες για την αδειοδότηση 14 τούνελ του αυτοκινητοδρόμου. "Η στενή παρακολούθηση θα συνεχιστεί”. 

  Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται η αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. 

  Για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις ειδική αναφορά γίνεται στην ΔΕΠΑ Υποδομών και στην έγκριση των αναπτυξιακών σχεδίων των τριών θυγατρικών της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια στο πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής. Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα αναμένεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η έκδοση απόφασης από τη ΡΑΕ που θα παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.

  Στην έκθεση αναφέρεται ότι κάποιες αποκρατικοποιήσεις όπως η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των ΕΛΠΕ καθυστερούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που επηρεάζει είτε τις αποτιμήσεις, είτε την επενδυτική δραστηριότητα των συγκεκριμένων αγορών.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ