Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 17:16

  Γ. Ζαββός: Πιο κοντά σε νέες αναβαθμίσεις οι ελληνικές τράπεζες

  Γ. Ζαββός: Πιο κοντά σε νέες αναβαθμίσεις οι ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αποτελούν απτά επιτεύγματα και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της Ευρωζώνης που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι επενδυτές". 

  Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, την εναρκτήρια ομιλία του σήμερα στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Virtual Investors Conference on Greek NPLs, που διοργανώνεται από το Information Management Network.

  Πρόσθεσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και οδεύει σταθερά προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός καταλυτικό και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

  Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πρόγραμμα "Ηρακλής", τη συστημική λύση που μειώνει σ ένα χρόνο τα κόκκινα δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ.

  Υπογράμμισε ότι ο "Ηρακλής" αποτελεί σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης των επενδυτών, καθώς προσφέρει ελκυστικά ομόλογα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Έτσι για την μείωση των κόκκινων δανείων δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος.

  Τόνισε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στον "Ηρακλή" και ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον "Ηρακλή ΙΙ", τη δεκαοχτάμηνη παράταση του σχήματος για την περίοδο Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά €32 δισ. και την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών κόκκινων δανείων ως το τέλος του 2022, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε στους επενδυτές ότι με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιτυγχάνεται μέσω του "Ηρακλή", οι τράπεζες θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους και την κεφαλαιακή τους θέση και έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα της μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

  Η υλοποίηση του Ηρακλή ΙΙ επείγει, είπε, γιατί η χώρα χρειάζεται σύντομα ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα ικανό να μεταφέρει μ' επάρκεια στην πραγματική οικονομία τους σημαντικούς πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλει στον διπλό μετασχηματισμό. Αφενός στο μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν ν' αντλήσουν απρόσκοπτα χρηματοδοτήσεις. Αφετέρου στον μετασχηματισμό του ίδιου του τραπεζικού συστήματος μ' ένα νέα μοντέλο που θα έχει άξονες της ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη χρηματοδότηση.

  Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία του "Ηρακλή", που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αλλά και των νέων που θα φέρει η κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ