Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 13:48

  Εγκρίθηκαν από ΕΕ κρατικές ενισχύσεις 500 εκατ. για παράταση της επιδότησης τόκων δανείων

  Με ποια έργα θα ξεκινήσει το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:58

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Εγκρίθηκε από την ΕΕ η περαιτέρω χρηματοδότηση με 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το μέτρο εγκρίθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Το καθεστώς απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς πλην του χρηματοπιστωτικού, της πρωτογενούς γεωργίας και των κλάδων του καπνού και της αλιείας. Λειτουργησε για πρώτη φορά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου ως ένα από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ανάπτυξης.

  Από το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος εξαιρούνται επίσης τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι υπεράκτιες εταιρείες.

  Η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του μέτρου είναι να συμβάλει στη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το ποσό των επιχορηγήσεων αντιστοιχεί στους τόκους που θα έπρεπε να καταβάλουν οι δικαιούχοι για υφιστάμενα δάνεια για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

  Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) η στήριξη δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και ii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021. 

  Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.61802 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό αφής στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ