Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 18:20

  Τ. Πανούσης: "Πλειστηριασμοί είναι μόνο η έσχατη λύση"

  Τ. Πανούσης: "Πλειστηριασμοί είναι μόνο η έσχατη λύση"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η κρίση της πανδημίας θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό η έγκαιρη διαχείρισή τους είναι κομβικής σημασίας ώστε  να μην φορτωθούμε ένα νέο βάρος που θα εμποδίζει την ανάκαμψη και την τραπεζική χρηματοδότηση για σημαντικό βάθος χρόνου. Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης εταιρειών διαχείρισης κ. Τάσος Πανούσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια. Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι  η ύπαρξη των Εταιρειών Διαχείρισης συνιστά μια σημαντική θετική μεταβολή σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. "Τώρα ξέρουμε πώς και ποιοι πρέπει να χειριστούν το νέο απόθεμα πολύ νωρίς, θα έλεγα αμέσως μετά, το σχηματισμό του.

  Επίσης, υπενθύμισε ότι τον τελευταίο χρόνο, οι Εταιρείες Διαχείρισης–Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. "Με τις ρυθμίσεις, τις αναστολές πληρωμών και τα προγράμματα ήπιας επανέναρξης των πληρωμών στηρίζουμε εκείνους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά και να αποφύγουμε τα προβλήματα της αιφνίδιας αύξησης των υποχρεώσεων, πρόβλημα γνωστό ως cliff effect”, σημείωσε και συμπλήρωσε: "Συνοπτικά, λοιπόν, αυτός είναι ο ρόλος μας. Να βρίσκουμε λύσεις για τα  δάνεια ύψους 100 διs. που συνολικά διαχειρίζονται οι Εταιρείες μέλη της Ένωσής μας.”

  Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις εστιάζοντας κυρίως στο τελευταίο 12μηνο, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

  Πρώτον, η πρόοδος της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα ΝΡΕs από το υψηλό των  107 δισ ευρώ το 2016 σε περίπου 58 δισ στο τέλος του 2020. Ωστόσο, το ποσοστό τους στο σύνολο των χαρτοφυλακίων παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 3%. Ο βασικός μηχανισμός πια είναι οι τιτλοποιήσεις. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 13 δισ ευρώ, ενώ για φέτος προγραμματίζονται άλλα 23 δισ ευρώ. Η πολιτεία συμβάλλει ουσιαστικά με το πρόγραμμα Ηρακλής Ι – που ολοκληρώνεται με την εξάντληση των διαθέσιμων εγγυήσεων και με το επικείμενο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Στο ίδιο πλαίσιο συζητείται η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, με τη συνήθη ονομασία bad bank. Οι Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχουν κάποιο όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανισμού ή από την παράλληλη λειτουργία τους. Και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων και στην περίπτωση της μεταβίβασης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ειδικό φορέα, η διαχείριση τελικά θα γίνει από τους οργανισμούς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Επομένως, ο δικός μας σκοπός και στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για λογαριασμό των εντολέων μας με τις αναγκαίες κοινωνικές προδιαγραφές – ανεξάρτητα από το σχήμα ή τα σχήματα που θα επιλεγούν. 

  Δεύτερη μεγάλη εξέλιξη αποτελεί η πανδημία. Όπως κάθε μεγάλη ύφεση και διαταραχή της οικονομικής δραστηριότητας, θα φέρει νέες αθετήσεις υποχρεώσεων. Θα προστεθούν νέα ΝΡLs . Δάνεια  που ξεπερνούν τα 20 δισ ευρώ  είχαν ενταχθεί στο μέτρο της αναστολής πληρωμών έως και τον Δεκέμβριο και τώρα θα πρέπει να επανενταχθούν στην κανονικότητα. Το πρόγραμμα Γέφυρα Ι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα των δανείων ιδιωτών που εντάχθηκαν στα μορατόρια. Η Γέφυρα ΙΙ που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει αντίστοιχα τις επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία να επανέλθουν σταδιακά σε ομαλές αποπληρωμές δανείων. "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν αντέξει στην οικονομική κρίση και ήταν συνεπείς, οπότε ξέρουμε ότι έχουν την κατάλληλη κουλτούρα πληρωμών και αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η προσαρμογή στις αντικειμενικές δυνατότητές τους”, δήλωσε ο κ. Πανούσης. 

  Τρίτη σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Οι εταιρείες διαχείρισης συνεργάζονται με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του στο συντομότερο χρονικό διάστημα. "Η μετάβαση στο νέο καθεστώς είναι σημαντική για  να αφήσουμε πίσω μας την αβεβαιότητα ως προς το τι ισχύει και τις στρεβλώσεις που προκαλεί.”

  Όλη η συζήτηση στη Βουλή:

  * Γ. Ζαββός: Προαιρετική και υπό όρους η λύση τύπου bad bank

  * Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την πρόταση της ΤτΕ για bad bank

  * Γ. Στουρνάρας: Νέα προειδοποίηση στη Βουλή για την ανάγκη bad bank

  * Απαντήσεις σε 8 κρίσιμες ερωτήσεις για τον Ηρακλή

  * ΕΕΤ: Δεν μπορούν όλοι να πάρουν δάνεια - Κατ’ αρχήν ναι στην bad bank

  Διαβάστε ακόμη:

  * Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία μεταρρύθμιση η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού - Bad Bank

  * Επισπεύδεται ο Ηρακλής 2 για νέο γύρο τιτλοποιήσεων 32 δισ. ευρώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ