Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 18:06

  Γ. Ζαββός: Προαιρετική και υπό όρους η λύση τύπου "bad bank"

  Γ. Ζαββός: Προαιρετική και υπό όρους η λύση τύπου "bad bank"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου 

  Τους προβληματισμούς γύρω από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού ("bad bank”) ανέπτυξε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός.

  Ο υφυπουργός δήλωσε ότι "είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδιαίτερα όταν έρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα, όπως είναι η ΤτΕ ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε πάντα την κατάσταση. Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, βλέπουμε οποιαδήποτε πρόταση κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, τα οποία έχουν προκύψει από την πρακτική με την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τα θέματα των κόκκινων δανείων”.

  Συνεπώς, συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός, κατά πρώτον, κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία, που σημαίνει αν υπάρχει, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι market failure.

  Το δεύτερο θέμα είναι σε ποιο βαθμό οποιαδήποτε πρόταση έχει μια δημοσιονομική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει τον φορολογούμενο και επίσης, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει και σε ποιο βαθμό, στα κεφάλαια των τραπεζών.

  Το τρίτο θέμα είναι, αν οποιαδήποτε πρόταση -και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, πιθανόν- είναι συμβατή με τους υπάρχοντες κανόνες και ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, σημείωσε ο ίδιος.

  Το τέταρτο είναι, αν η οποιαδήποτε πρόταση είναι συμβατή πλήρως, με το υπάρχον σχήμα - σχέδιο του Ηρακλή.

  Απαντώντας στην αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, κατά την παρουσίαση της πρότασης στη Βουλή, ότι η λύση των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού προτείνεται από το σχέδιο της Κομισιόν που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020, ο κ. Ζαββός διευκρίνισε ότι η Κομισιόν αναφέρει πως:

  - υπάρχουν σημαντικές συστημικές λύσεις οι οποίες δουλεύουν στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και αναφέρεται στην Ιταλία και "στο καθεστώς μηδενικής ενίσχυσης Ηρακλής στην Ελλάδα, όπου αμφότερες οι λύσεις στέφθηκαν με επιτυχία και προγραμματίζονται νέες συναλλαγές".

  - αν θέλουν τα κράτη μέλη, προφανώς μπορούν να κάνουν, αυτές που λέμε εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, "αλλά λέει εκεί, στη ιδια σελίδα 14”, ότι θα πρέπει να διαθέτουν "επαρκή χρηματοδοτική ισχύ, όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών, το μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος". Επίσης, η Κομισιόν σημειώνει ότι "ακόμα και αν μπορούσαν να αντληθούν ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοδότηση, πιθανότατα θα χρειαζόταν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις, πράγμα που θα απαιτούσε αξιολόγηση ως προς την ύπαρξη κρατικών ενισχύσεων". Παράλληλα, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει για όποιον θέλει να κάνει ένα τέτοιο σχήμα, μεγάλος βαθμός ομοιογένειας των δανείων που θα μεταφερθούν. Στον Ηρακλή μπαίνουν όλες οι μορφές δανείων, στεγαστικά, retail, εταιρικά και τα λοιπά. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, ο βαθμός ομοιογένειας, για να δουλέψει οποιαδήποτε άλλη μορφή, συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός.

  - αν ένα κράτος μέλος θέλει και μπορεί να δικαιολογήσει, ότι υπάρχει απώλεια, μείωση τραπεζικών κεφαλαίων, η οποία μπορεί να αποδοθεί στον κορονοϊό, τότε το κράτος μέλος μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει την τράπεζα αυτή, παίρνοντας συμμετοχές και στην περίπτωση αυτή, αίρονται εξαιρετικά οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
  Κόκκινα δάνεια και Ηρακλής

  Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο υφυπουργός, την 7η Ιουλίου του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 75,5 δισ. ευρώ και παρά την παγκόσμια και οξύτατη κρίση του κορονοϊού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν, ήδη, ενταχθεί στον "Ηρακλή" μέσα σε ένα χρόνο μετά την υιοθέτησή του. Δηλαδή, μέσα σε 12-13 μήνες συντελέστηκε μείωση "κόκκινων δανείων" που όταν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές θα ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ, ποσοστό δηλαδή πάνω από 40% του συνόλου των "κόκκινων δανείων".

  "Με άλλα λόγια", μέσα σε ένα χρόνο, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε όσα δεν έγιναν στα πέντε προηγούμενα χρόνια και όπως συνειδητοποιούμε, είναι πραγματικά μια σημαντική Κυβερνητική επιτυχία, δήλωσε ο κ. Ζαββός.

  Αποσκοπούμε, είπε, με την παράταση του "Ηρακλή" σε ένα πλαίσιο τιτλοποιήσεων της τάξης των 32 δισεκατομμυρίων. Έχοντας μειώσει κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή τη στιγμή, τα κόκκινα δάνεια και με 32 δισεκατομμύρια ευρώ στη δεύτερη φάση, κατεβάζουμε το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και προσεγγίζουμε σημαντικά το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

  Ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι ο "Ηρακλής" αποδείχτηκε ότι είναι το βασικό και δοκιμασμένο εργαλείο, το οποίο απελευθερώνει τις τράπεζες από τα δεσμά των κόκκινων δανείων, για να μπορέσουν να ξαναπαίξουν και πάλι τον ουσιαστικό τους ρόλο, που είναι η επαρκής και με σωστά κριτήρια χρηματοδότηση της οικονομίας. Μέσω του "Ηρακλή" ανακτούμε και πάλι την κανονικότητα του εγχώριου τραπεζικού μας συστήματος. Αυτό είναι το σημαντικότερο εξ όλων και το όφελος πάει στις παραγωγικές τάξεις και την εθνική μας οικονομία συνολικά.

  Στην πιο κρίσιμη ιστορική καμπή, όπου η Ελλάδα έχει να αξιοποιήσει πάνω από 32 δισεκατομμύρια ευρώ που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οικονομία μας αλλάζει κυριολεκτικά κατηγορία.

  Η αλλαγή όμως αυτή, δεν μπορεί να υποστηριχθεί και να γίνει απτή πραγματικότητα εάν οι τράπεζες δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τις επενδύσεις. Διότι τα επενδυτικά κονδύλια της Ευρώπης θα περάσουν μέσα ακριβώς από τις τράπεζες, θα ενισχυθούν παράλληλα με χρηματοδοτικά εργαλεία για τα ίδια κεφάλαια.

  Ο "ΗΡΑΚΛΗΣ 2" θα λειτουργήσει ευεργετικά και για την κεφαλαιαγορά, αλλά και για την αγορά ακινήτων. Δίνει προοπτικές και στις δύο αυτές αγορές.

  Το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

  Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μέρος του συστήματος του ευρωπαϊκού, της ευρωζώνης και κυρίως της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Μια τραπεζική ένωση η οποία πρέπει να επιταχυνθεί, πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατακερματισμός των αγορών ο όποιος παρουσιάστηκε από την κρίση του 2008 και του 2009, και ο οποίος στερεί κυρίως τον ευρωπαίο πολίτη από τη φθηνή χρηματοδότηση την οποία είναι ο κύριος στόχος της τραπεζικής ένωσης.

  Με την έγκαιρη και συνετή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και στο πλαίσιο εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, που έχει επείγουσα ανάγκη η οικονομία μας.

  Στο καινούργιο αυτό μοντέλο υπάρχουν, σίγουρα, δύο βασικές συνισταμένες.

  Η πρώτη, είναι η περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος επηρεάζει πολύ θετικά αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα και γίνονται τεράστιες πρόοδοι.

  Δεύτερον, η κρίση του κορονοϊού, λειτουργεί ως καταλύτης, ως επιταχυντής του μετασχηματισμού και της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος με το ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως με το θέμα της πράσινης χρηματοδότηση. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και πολύ συστηματικά πάνω στα θέματα των πράσινων ομολόγων, συμπλήρωσε.

  Όλη η συζήτηση στη Βουλή:

  * Τ. Πανούσης: "Πλειστηριασμοί είναι μόνο η έσχατη λύση"

  * Γ. Ζαββός: Προαιρετική και υπό όρους η λύση τύπου "bad bank"

  * Γ. Στουρνάρας: Νέα προειδοποίηση στη Βουλή για την ανάγκη "bad bank"

  * Απαντήσεις σε 8 κρίσιμες ερωτήσεις για τον Ηρακλή

  * ΕΕΤ: Δεν μπορούν όλοι να πάρουν δάνεια - Κατ’ αρχήν ναι στην "bad bank"

  Διαβάστε ακόμη:

  * Γ. Στουρνάρας: "Αναγκαία μεταρρύθμιση η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού - Bad Bank"

  * Επισπεύδεται ο Ηρακλής 2 για νέο γύρο τιτλοποιήσεων 32 δισ. ευρώ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ