Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 10:09

  Η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης Τζούρντα από το ΤΧΣ

  Η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης Τζούρντα από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O Δρ Martin Czurda ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση την οποία κατείχε από τον Μάιο του 2017, όπως αναφέρει σε μια λιτή ανακοίνωση το ΤΧΣ, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr. 

  Ο πρόεδρος και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ "εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους για τη μακρά συνεργασία με τον δρ. Czurda και εύχονται κάθε επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΧΣ. 

  Όπως ανέφερε χθες σε ρεπορτάζ του το Capital.gr

  Σε μία κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής του Ταμείου Μάρτιν Τζούρντα υπέβαλε την παραίτησή του.

  Η παραίτηση έρχεται χρονικά ύστερα από τη συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, όπου ανέφερε την πρόθεση του Ταμείου να μειώσει το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς κάτω του 30% από 61,3% σήμερα, αποκάλυψε ότι η Πειραιώς θα καταθέσει ενημερωτικό δελτίο για αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ εντός Μαρτίου, υποστήριξε την προσπάθεια των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή, σημειώνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή και ότι θα πρέπει το ποσοστό τους να πέσει κάτω του 10% μέχρι τα τέλη του έτους.

  Επίσης, χρονικά η πληροφορία έρχεται μετά την παραίτηση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου κυρίας Μαρίκας Φραγκάκη. 

  Το υπ. Οικονομικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους θεσμούς, θα πρέπει να αναζητήσει το διάδοχο σχήμα, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ηλία Ξηρουχάκη και τα μέλη του γενικού συμβουλίου να παραμένουν.

  Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  Πρώτον, δυνατότητα του Ταμείου να παίρνει μέρος σε αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. Το σημείο αυτό της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έχει προχωρήσει, καθώς όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις συζητήσεις, ο υφιστάμενος νόμος το επιτρέπει, όμως θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο.

  Δεύτερον, την ενίσχυση της διαφάνειας και της νομικής προστασίας των μελών του ΤΧΣ για να παίρνουν πιο εύκολα αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίων ή σε αποεπενδύσεις, καθώς μπορεί να προκύπτουν ζημιές, λόγω της χρονικής στιγμής και της δομής του χαρτοφυλακίου του και του σκοπό του και, κατά συνέπεια, να δέχονται προσωπικές διώξεις. Και σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι υπάρχει πρόοδος υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν διεθνώς και στην ΕΕ στις ανεξάρτητες αρχές.

  Τρίτον, η αλλαγή των κριτηρίων για τα απαραίτητα προσόντα για το διορισμό μη εκτελεστικών μελών στα δ.σ. των τραπεζών. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς το προηγούμενο πλαίσιο είχε καθοριστεί σε μια άλλη περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Έτσι, είχαν τεθεί πολύ υψηλά στάνταρντ σχετικά με προϋπηρεσίες για μη εκτελεστικά μέλη. Εδώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

  Τέταρτον, η ριζική αναθεώρηση του ρόλου του ΤΧΣ και το γενικότερο πλαίσιο των στόχων και της ύπαρξής τους εντός 10ετίας. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακόμα στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί συζητούν τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ δημιουργήθηκε σε μία περίοδο (μνημονίων) για συγκεκριμένο σκοπό και σε μία περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης. Από τότε μέχρι σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (μεταρρυθμίσεις, νομοθεσία, μνημόνια, κλπ) όσο και σε όρους αγοράς (κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές κ.ά.). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ