Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 19:08

  ΕΒΙΚΕΝ: Η χειραγώγηση των τιμών στο ρεύμα πλήττει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας

  ΕΒΙΚΕΝ: Η χειραγώγηση των τιμών στο ρεύμα πλήττει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για προσπάθεια μέσω δημόσιων παρεμβάσεων να παρουσιαστεί το υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης ως εύλογο και ως απόρροια του μοντέλου κεντρικής κατανομής και όχι της στρατηγικής των προσφορών που ακολουθούν οι παραγωγοί κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, που εκπροσωπεί ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.

  Στη νέα ανακοίνωση – παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία καταδεικνύει τη σημασία που έχει για τους μεγάλους ενεργοβόρους καταναλωτές η συγκράτηση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, η ΕΒΙΚΕΝ επιμένει ότι η σύγκριση της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές αγορές θα αποκαλύψει την εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά. 

  Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΡΑΕ δίστασε να πάρει ουσιαστικά μέτρα, που να αποτρέπουν τις συμπεριφορές αυτές, το περιεχόμενο του κειμένου της εν πρόσφατης απόφασής της είναι απολύτως αποκαλυπτικό, καθώς σε πλείστα σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί παρεμβαίνοντάς  με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς.

  Γίνεται προσπάθεια από κάποιους, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ,  να εμφανίσουν ως "ακραία μορφή" τις αντιδράσεις της αγοράς και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε αναδρομική εκκαθάριση θα είναι "παράνομη".   

  Είναι σαφές πως οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, υπογραμμίζουν οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, κινείται και η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει  αυξήσεις έως και 40% στις βιομηχανίες ΥΤ, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς, ξεχνώντας ότι και μόνο με τη συμμετοχή των Υ/Η,  γίνεται αυτόματα ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.

  Καταλήγοντας η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τη ΡΑΕ αφού εξετάσει την έκταση και το οικονομικό αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει οι προσφορές σε περισσότερα από ένα βήματα για την τεχνικά ελάχιστη παραγωγή, να προχωρήσει άμεσα  σε αναδρομική διόρθωση αυτών. 

  Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη λειτουργία της αγοράς, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ