Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 17:34

  Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο καλό σενάριο για την ανάπτυξη

  Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο καλό σενάριο για την ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Σταθερό στο σενάριο που περιγράφεται στον προϋπολογισμό του 2021, για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 4,8% του ΑΕΠ, μένει το υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι οι χειμερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελούν υπό αναθεώρηση.

  Υπενθυμίζεται ότι στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος 3,5% του ΑΕΠ και 5% του ΑΕΠ για το 2022. Τούτο, ενώ στις φθινοπωρινές προβλέψεις τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 5% του ΑΕΠ και 3,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως για φέτος και το 2022.

  Μάλιστα, επιχειρηματολογεί υπέρ τον προβλέψεών της λέγοντας, ότι οφείλεται στην παράταση των περιοριστικών μέτρων και την κακή πορεία του τουρισμού.

  Γιατί όμως επιμένει το ΥΠΟΙΚ ότι οι προβλέψεις είναι υπό αναθεώρηση; Επειδή το ομολογεί η ίδια η Επιτροπή στην έκθεσή της λέγοντας ότι για τις προβλέψεις της δεν λαμβάνει υπόψη τις ενισχύσεις που θα λάβουν τα κράτη-μέλη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο λόγος είναι καθαρά τυπικός. Ο μηχανισμός θα τεθεί επισήμως σε "λειτουργία" την επόμενη εβδομάδα. Πριν γίνει αυτό η Επιτροπή δεν μπορεί να συμπεριλάβει πρόβλεψη για τα αποτελέσματα της λειτουργίας του.

  Ωστόσο η τυπικότητα της Επιτροπής δικαιολογεί και τη στάση του ΥΠΟΙΚ, το οποίο θεωρούσε χωρίς να το λέει ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ φέτος μπορεί να αποδειχθεί και απαισιόδοξη. Τούτο διότι σε αντίθεση με την Επιτροπή το ΥΠΟΙΚ λαμβάνει υπόψη την θετική επίδραση των 5,5 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν μέσα στον χρόνο. Μάλιστα θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά θα προσθέσουν 2,5% στην αύξηση του ΑΕΠ. Αν λοιπόν το ΥΠΟΙΚ λειτουργούσε όπως η ΕΕ τότε θα έβαζε ως στόχο για φέτος ανάπτυξη στο 2,3% του ΑΕΠ. Έναν στόχο ο οποίος είναι περισσότερο συντηρητικός από αυτόν της Επιτροπής η οποία αν περιλάμβανε και την επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τότε δεν θα άλλαζε την πρόβλεψή της τον περασμένο Νοέμβριο και θα ανακοίνωνε και φέτος για την Ελλάδα ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ. 

  Οι πραγματικοί κίνδυνοι 

  Ο κίνδυνος που το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται για το ΑΕΠ είναι το ενδεχόμενο τα περιοριστικά μέτρα να επεκταθούν και τους μήνες της άνοιξης. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει δύο πράγματα: μια σειρά επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές) θα δημιουργήσουν μόνιμες πληγές στην οικονομία με λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν και παραμένει να χάσει και αυτή την χρονιά ο τουρισμός λόγω παράτασης των περιοριστικών μέτρων. Το ΥΠΟΙΚ αναμένει η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας που παράγει σχεδόν το 12% του ΑΕΠ της να ανακτήσει το 60% του τζίρου του 2019. Δηλαδή από τα 18 δισ. τζίρου το 2019 να καταφέρουν την ανάκτηση ενός ποσού της τάξης των 11 δισ. από 4 δισ. που ήταν ο τζίρος του τουρισμού του 2020. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ