Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 16:21

  Αναστολή 75 ημερών για την πληρωμή επιταγών

  Αναστολή 75 ημερών για την πληρωμή επιταγών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.24

  Αναστέλλεται κατά 75 ημέρες η λήξη ημερομηνίας πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή που είχαν ημερομηνία πληρωμής από 25 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η παράταση αυτή δεν είναι καθολική, αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και οι οποίοι έχουν έξι εργάσιμες ημέρες για α υποβάλλουν σχετική δήλωση και αίτηση.

  Οι κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση της παράτασης είναι:

  1. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε ΚΑΔ (Κώδικας Οικονομικής Δραστηριότητας) που υπάγονται στους προστατευόμενους κλάδους, δηλαδή σε αυτούς που έχει προσδιορίσει η πολιτεία και έχει ενημερώσει σχετικά τις τράπεζες. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα για την δήλωση της παράτασης έως τις 22 Φεβρουαρίου. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση, πληρωμή, σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Συνεπώς, από 15.2.2021 έως 22.2.2021 δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή αναστέλλεται ο χρόνος εμφάνισης, πληρωμής ή σφράγισης. Αν κάποιος υπόχρεος προς πληρωμή, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμεί να πληρώσει εμπρόθεσμα ή ακόμα και πριν από τις 22 Φεβρουαρίου, θα πρέπει επίσης να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα. Αξιόγραφα οφειλόμενα από επιχειρήσεις, τα οποία όμως έχουν σφραγιστεί ή διαμαρτηρθεί δεν καταχωρίζονται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

  2. Η ίδια διαδικασία με την παραπάνω ισχύει και στις περιπτώσεις που η πληρωμή των αξιογράφων ήταν σε ημερομηνία κατά την οποία ο ΚΑΔ εντάχθηκε στους προστατευόμενους κλάδος στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ελήφθησαν στο τρίτο lockdown δηλαδή εντός Φεβρουαρίου. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τυχόν κριτήρια μείωσης τζίρου κλπ που μπορεί να περιληφθούν σε νέα υπουργική απόφαση προκειμένου να εμπίπτουν στη παράταση. Και στην περίπτωση αυτή, αν οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης και επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα πριν την καταληκτική ημερομηνία των έξι εργάσιμων ημερών από την υπαγωγή τους κατά τα αμέσως ανωτέρω, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια Τράπεζα.

  3. Για όλους τους υπόλοιπους υπόχρεους για πληρωμή αξιογράφων, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή ως προς την ημερομηνία εμφάνισης, πληρωμής και σφράγισης, δηλαδή δεν εμπίπτουν στο νόμο για τις παρατάσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ