Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 12:41

  Έξι προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας

  Έξι προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Έξι πρωτοβουλίες – προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας όσο και την μείωση του ενεργειακού κόστους για την παραγωγική οικονομία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

  Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΝ οι προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου είναι:

  Πρώτον η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, τόσο της διανομής όσο και της μεταφοράς. Για τη διανομή μελετώνται παρεμβάσεις για περισσότερη ευελιξία στο διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη γρηγορότερη αναβάθμιση του δικτύου. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προωθείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς τόσο να την υποδοχή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο όσο και στον άξονα της ταχείας διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με γειτονικές χώρες.

  Δεύτερον, η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος, που μεταφράζεται σε ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ΑΠΕ

  Τρίτον η θωράκιση του συστήματος με μονάδες βάσης, ανάγκη που θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση υποδομών ασφάλειας και επάρκειας για φυσικό αέριο, τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για έργα όπως το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, διεθνή έργα αναβάθμισης και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας

  Τέταρτον η στρατηγική για διμερή συμβόλαια παραγωγών από ΑΠΕ και καταναλωτών. Θα εισαχθούν κίνητρα και θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγική βάση της χώρας, η οποία και θα στηριχθεί μέσα από αυτά τα διμερή συμβόλαια για ενέργεια από ΑΠΕ σε καταναλωτές για τους οποίους η ένταση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής. Εκτός από τη βιομηχανία το μέτρο θα αφορά και κλάδους όπως ο τουρισμός αλλά και η εστίαση. 

  Πέμπτον αντίστοιχος μηχανισμός διμερών συμβολαίων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της ενεργεαικής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών 

  Έκτη προτεραιότητα αποτελεί η ενεργειακή αποδοτικότητα, στην οποία εντάσσεται και το εξοικονομώ. Ετοιμάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα. Με την εισαγωγή κριτηρίων για την αξιολόγηση της υπαγωγής στο πρόγραμμα, όπως οι βαθμοί βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, οι βαθμοημέρες (πόσες ημέρες έχει κρύο ή ζέστη σε μία περιοχή) και τα εισοδηματικά κριτήρια των ωφελουμένων

  Εκτός από τις έξι προτεραιότητες, το ΥΠΕΝ στο κομμάτι της γεωπολιτικής διάστασης της ενέργειας θα συνεχίσει την πολιτική που ξεκίνησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με έμφαση στον αγωγό East Med, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο EastMed Gas Forum  αλλά και την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων. 

  Για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι αποτελεί ένα διμερές θέμα, ενώ το υπουργείο θα αναπτύξει μια βεντάλια παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν με διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανόνες την παραγωγική βάση της χώρας. 

  Για το target model θεωρείται λογικό να υπάρξουν "παιδικές ασθένειες" που εντοπίστηκαν και σε άλλες αγορές όταν ξεκίνησε το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενώ για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ το ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει να αξιολογεί ξανά και να εξετάζει τις παραδοχές των μελετών που έχουν γίνει και δείχνουν ότι ο λογαριασμός είναι πλεονασματικός. 

  Τέλος για τις αποκρατικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της Λάρκο, αυτές προχωρούν κανονικά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες δυσκολίας εξαιτίας της πανδημίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ