Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 10:13

  Κ. Χατζηδάκης: Το παράδειγμα των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων μπορεί να εφαρμοστεί στο συνταξιοδοτικό

  Χατζηδάκης για Τσίπρα: Επειδή δεν τον βολεύει η πραγματικότητα επιτίθεται κατά της πραγματικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων "έδειξε" για το συνταξιοδοτικό, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 2ο συνέδριο της επαγγελματικής ασφάλισης, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

  Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως οι επενδύσεις είναι κρίσιμος παράγοντας προόδου και ευημερίας.

   Η έλλειψη εθνικής αποταμίευσης αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε. Παρόμοιες ιδέες με εκείνες των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων μπορούν να εφαρμοστούν σε τμήματα του συνταξιοδοτικού, σημείωσε ο ίδιος.

  Γι΄ αυτό εισάγουμε κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά στην επικουρική ασφάλιση, τόνισε ο Υπ. Εργασίας. Σχεδιάζουμε μία ενιαία εποπτική δομή για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

  Σταϊκούρας: Το ασφαλιστικό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσει η χώρα μας μεσο-μακροπρόθεσμα

  Το ασφαλιστικό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσει η χώρα μας μεσο-μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο 2ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης.

  Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα των μεταρρυθμίσεων, πραγματοποιεί διαδοχικές παρεμβάσεις μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης. Παρά τα βήματα προόδου, παραμένουν πολυάριθμες προκλήσεις.

  Το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι εκτεθειμένο στο δημογραφικό κίνητρο, δεν προωθεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.  

  Νούνης : Έρχονται 10 νέα επαγγελματικά ταμεία

  Ο Χρήστος Νούνης, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ, δήλωσε πως την τελευταία 3ετία υπήρξε ανάπτυξη του κλάδου της επαγγελματικής ασφάλισης. Ιδρύθηκαν οχτώ νέα επαγγελματικών ταμείων, ενώ επίκειται η ίδρυση άλλων δέκα.

  Στις 31/12/2020, υπήρχαν 25 επαγγελματικά ταμεία με ενεργητικό 1,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Νούνης τόνισε πως είναι αναγκαία η εξειδίκευση της κοινοτικής οδηγίας ΙΟPΑ II.

  Ο ίδιος επισήμανε πως  χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση στους μηχανισμούς εποπτείας του 2ου πυλώνα της ασφάλιση.

  Τσακλόγλου: Η διαχείριση των αποθεματικών του νέου ταμείου θα γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες

  Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου, τόνισε πως τα αναδιανεμητικά συστήματα είναι εκτεθειμένα στο δημογραφικό κίνδυνο. Τα συστήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν καλά σε συνθήκες όπου 4 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε 1 συνταξιούχο. Στην Ελλάδα, δύσκολα θα φτάσουμε σε αναλογία 2 προς 1, σημείωσε ο ίδιος.

  Το υφιστάμενο σύστημα δεν έχει καμία συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας. Με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, συλλέγονται αποταμιεύσεις (μέσω εισφορών) οι οποίες επενδύονται στην ελληνική οικονομία, κατά μεγάλο μέρος τους, σημείωσε ο κος Τσακλόγλου  και συγκεκριμένα σε επιχειρηματικές επενδύσεις.  Το νέο ταμείο είναι μέρος του 1ου πυλώνα δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης και θα έχει όλες τις καλές πρακτικές διακυβέρνησης.  Η διαχείριση των αποθεματικών θα γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, σημείωσε ο κος Τσακλόγλου. Θα επιδιώξουμε να έχει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια ως προς την πληροφόρηση που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και ένα αυστηρό εποπτικό έλεγχο.

  Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε πως δεν θα είναι ανταγωνιστική η σχέση του νέου επικουρικού με το 2ο πυλώνα ασφάλισης, επισήμανε ο Υφυπουργός. Με τη λειτουργία του νέου ταμείου θα ξεκινήσει μία "εκπαίδευση" των ασφαλισμένων στη λογική της αποταμίευσης, ενώ θα προβλεφθεί ένας πιο σύγχρονος τρόπος εποπτείας. Οι εξελίξεις αυτές βελτιώνουν τις συνθήκες για το 2ο και 3ο πυλώνα.

  Στουρνάρας : Ο 2ος πυλώνας δεν είναι ανταγωνιστικός στον 1ο

  Τη συμφωνία του με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Μεταξύ των ωφελειών του 2ου πυλώνα ασφάλισης είναι ότι δεν ανταγωνίζεται τον 1ο πυλώνα, δήλωσε ο ίδιος.

  Ο κ. Στουρνάρας πως τα επαγγελματικά ταμεία λειτουργούν συμπληρωματικά.

  Η εισαγωγή αυξημένων βαθμών ελευθερίας είναι σημαντική. Η άρση δυνατότητα μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ. 

  Αναφορικά με τον 3ο πυλώνα ασφάλισης (ασφαλιστικές εταιρείες), ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μπορεί να αναλάβει ένα νέο ρόλο στην ασφάλιση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ