Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 15:24

  Goldman Sachs: Οι αργοί εμβολιασμοί και οι μεταλλάξεις καθυστερούν το ριμπάουντ της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αλλαγή των εκτιμήσεών της για το χρονοδιάγραμμα του "ανοίγματος" των οικονομιών καθώς και για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, προχωρά η Goldman Sachs, λόγω της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς καθώς και της εμφάνισης των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

  Όπως επισημαίνει, ο συνδυασμός της αργής διάθεσης εμβολίων και της εμφάνισης πιο μολυσματικών στελεχών του Covid προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Αν και εξακολουθεί να αναμένει ότι το 50% του πληθυσμού στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) θα λάβει μια πρώτη δόση των εμβολίων έως τον Ιούνιο, οι καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις των εμβολιασμών στο εγγύς μέλλον. Η αποτυχία περιορισμού της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών θα απαιτήσει μεγαλύτερα και δυνητικά πιο αυστηρά lockdowns -ένα αποτελεσματικό, αλλά σκληρό και κοστοβόρο εργαλείο, όπως τονίζει.

  Αν και η Goldman Sachs είχε ήδη προβλέψει εκτεταμένες διακοπές της δραστηριότητας στην ΕΕ έως τον Φεβρουάριο, διαπιστώνει ότι μια παράταση κατά περίπου ένα μήνα των lockdowns και ένας πιο αργός αρχικός ρυθμός "ανοίγματος" των οικονομιών, ο οποίος θα ακολουθηθεί από μια ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών από τα τέλη της άνοιξης, θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού του Ηνωμένου Βασιλείου και να αποτρέψει μια άλλη άνοδο στις νοσηλείες. Μεταξύ των χωρών, όπως επισημαίνει η G.S, η Ισπανία συνεχίζει να βιώνει τα χειρότερα αποτελέσματα λόγω της πιθανώς υψηλότερης αρχικής έκθεσής της στο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η υπόθεση της αμερικανικής τράπεζας για πιο αργή διάθεση εμβολίων στη Γαλλία συνεπάγεται ένα πιο αργό χρονοδιάγραμμα "ανοίγματος" της οικονομίας της από ό,τι σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ταχύτερη διάθεση εμβολίων και συνεπώς αναμένεται η οικονομία της χώρας να ξεκινήσει να "ανοίγει" εκ νέου το Μάρτιο. 

  Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο αργά χρονοδιαγράμματα "ανοίγματος" των οικονομίων, η Goldman Sachs προχωρά στη μείωση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και εκτιμά πως η ύφεση στο α’ τρίμηνο θα είναι ελαφρώς βαθύτερη, στο 0,4% από 0,3% πριν, ενώ στο 2% τοποθετεί την ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο (-0,7% σε σχέση με πριν).

  n,

  Ωστόσο προχωρά επίσης και στην αύξηση της πρόβλεψής της για τους ρυθμούς του β’ εξαμήνου κατά 1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους είναι περιορισμένη (κατά 0,4%) και τοποθετείται πλέον στο 5% (από 5,4% πριν), ενώ η ανάπτυξη για το 2022 αναμένεται πλέον να είναι πιο ισχυρή από ό,τι προβλεπόταν πριν (κατά 0,4%) στο 4,4%. Συνεπώς, η G.S συνεχίζει να αναμένει ταχεία οικονομική ανάκαμψη στα τέλη της άνοιξης / αρχές του καλοκαιριού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ