Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Φεβ-2021 16:00

  Νέο κύμα μέτρων στήριξης με στοχευμένη επιδότηση

  Σταϊκούρας: Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για διεύρυνση των κριτηρίων στήριξης επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στην εφαρμογή του σχεδίου Β για την οικονομία περνά το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, βλέποντας ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει με τον Προϋπολογισμό του 2021 έχει ήδη ανατραπεί.

  Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού είχε συνταχθεί με βάση ότι το δεύτερο lockdown της οικονομίας θα είχε σταματήσει στις 10 Δεκεμβρίου. Σήμερα, περίπου δύο μήνες αργότερα, η οικονομία, μετά το "διάλειμμα" των δύο εβδομάδων με πλήρη λειτουργία του λιανεμπορίου, βρίσκεται ακόμη σε αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι μάλιστα θα ενισχυθούν, άγνωστο για πόσο.

  Με τη γλώσσα των αριθμών, που αφορά περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών, στο κόστος των 3 δισ. για κάθε μήνα που η οικονομία είναι κλειστή προστέθηκαν άλλα 500 εκατ. ευρώ, φτάνοντας σε μηνιαία βάση τα 3,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι το αυστηρό lockdown θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά μηδένισε το όφελος που υπήρξε από τις δύο εβδομάδες λειτουργίας του λιανικού εμπορίου. Το λιανεμπόριο, αν συνέχιζε να λειτουργεί για έναν συνεχόμενο μήνα, θα μπορούσε να αναπληρώσει περίπου το 50% της απώλειας των 3 δισ. ευρώ από τους περιορισμούς στην οικονομία. Από το υπουργείο Οικονομικών, όμως, υπολογίζουν ότι με τις δύο εβδομάδες λειτουργίας και με την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε αναπληρώθηκε κατά περίπου 1 δισ. Με την επαναφορά των αυστηρότερων περιορισμών από το προηγούμενο Σάββατο, το κόστος σε μηνιαία βάση επανήλθε στα 3 δισ., αυξήθηκε σε μηνιαία βάση και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο με τους νέους περιορισμούς που θα περιορίζουν την κυκλοφορία. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα ήταν και παραμένει η διάρκεια των όποιων περιορισμών, καθώς κάθε παράταση κοστίζει και σε απώλεια δημοσίων εσόδων αλλά και σε κόστος μέτρων στήριξης.

  Η παράταση του lockdown που επιβλήθηκε από τις 7 Νοεμβρίου και συνεχίζεται δύο μήνες μετά έχει προσθέσει περίπου άλλα 4 - 4,5 δισ. κόστος σε φόρους και μέτρα στήριξης μέχρι στιγμής. Σε αυτήν τη βάση, τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ομολογούν πλέον ότι τα 7,5 δισ. που είχαν υπολογιστεί για όλο το 2021 για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν θα επαρκέσουν. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο περισσότερα θα χρειαστούν, καθώς κανείς δεν μπορεί από τώρα να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας. Προς το παρόν η οικονομική πολιτική επαναπροσδιορίζεται, ώστε και οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται να συνεχίζουν να στηρίζονται αλλά και η οικονομία να μην μπει στο "κόκκινο" από την αύξηση χρέους και ελλειμμάτων, αφού ο χρόνος βρίσκεται ακόμη στην αρχή του.

  Το σχέδιο Β 

  Έτσι, η οικονομική πολιτική περνά στο εναλλακτικό σχέδιο, ένα σχέδιο Β, που θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τις πραγματικές ανάγκες για στήριξη με τις αντοχές της οικονομίας, με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Μάρτιο, καθώς για τον Φεβρουάριο οι ενισχύσεις λίγο έως πολύ θα μείνουν όπως έχουν ήδη αποφασιστεί.

  Ως βασική αρχή το σχέδιο αυτό θα έχει ότι θα στηριχτούν περισσότερο οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία) και λιγότερο οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά αλλά υπομένουν μείωση του τζίρου τους λόγω της κρίσης.

  Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί με το ότι οι κλειστές επιχειρήσεις, σε σχέση με τις ανοιχτές, θα λαμβάνουν διαφορετικά ποσοστά σε ενισχύσεις που αφορούν τα βασικά μέτρα στήριξης για αναστολή εργασίας των εργαζομένων τους (που θα ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις) αλλά και τα ποσοστά μείωσης των ενοικίων τους, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν η επιχείρηση είναι κλειστή ή ανοιχτή. 

  Επίσης, δεν αναμένεται να υπάρχει μπόνους ελάχιστης ενίσχυσης για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, όπως συνέβη στον 4ο και τον 5ο κύκλο του προγράμματος. Η κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας θα ενισχυθεί ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που θα μπορεί να παρουσιάσει για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Θα υπάρξουν όμως ειδικές πρόνοιες για επιπλέον ενίσχυση σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, όπως και στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας.

  Σε αντιστάθμισμα θα λειτουργήσει από τον Μάρτιο και το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης παγίων δαπανών, που θα βοηθήσει κυρίως τις επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται και έχουν υψηλές δαπάνες, οι οποίες λόγω υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας ή μεγάλη πτώσης του τζίρου έχουν πάγια έξοδα που δεν μπορούν να καλύψουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάρρευση. Οι παρεμβάσεις από το μέτρο θα είναι "χειρουργικές". Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θα συστήσουν ένα παρατηρητήριο δαπανών των επιχειρήσεων ώστε να γίνονται παρεμβάσεις μόνο όπου χρειάζονται.

  Αμετάβλητοι οι στόχοι 

  Σε επίπεδο ευρύτερης οικονομικής πολιτικής, οι στόχοι του Προϋπολογισμού μένουν ως έχουν, αναμένοντας τις εξελίξεις της πανδημίας μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Η επίπτωση στο ΑΕΠ του 2021 από την παράταση των περιορισμών στην οικονομία δεν μπορεί να υπολογιστεί προς το παρόν, καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2020 ώστε να οριστικοποιηθεί η ύφεση της προηγούμενης χρονιάς. Με βάση αυτό και με τον υπολογισμό που θα πρέπει να γίνει για την αρνητική επίπτωση που θα κληροδοτήσει η ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα υπάρξει μια βάση για το αν και κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2021.

  Επίσης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει προς το παρόν να καταθέσει συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, αφενός γιατί δεν έχουν αλλάξει ακόμη τα δεδομένα για το κόστος των μέτρων στήριξης, αφού οι σχετικές δαπάνες δεν έχουν ξεπεράσει τα 7,5 δισ., και αφετέρου δεν υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα για το πόσα επιπλέον χρήματα τα χρειαστούν. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ