Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 14:52

  Σταϊκούρας: Το Χρηματιστήριο πρέπει να συμβάλλει στην προσέλκυση και χρηματοδότηση επενδύσεων

  Σταϊκούρας: Το Χρηματιστήριο πρέπει να συμβάλλει στην προσέλκυση και χρηματοδότηση επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί – και πρέπει – να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον επερχόμενο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας, λειτουργώντας ως μοχλός υποβοήθησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο "Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά-Covid19 εποχή". 

  Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το Χρηματιστήριο θα πρέπει, παράλληλα/από κοινού με το τραπεζικό σύστημα, να λειτουργήσει ως ένας δεύτερος πυλώνας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο καθοριστικά στην προσέλκυση και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

  Τόνισε ότι από πλευράς ΥΠΟΙΚ ήδη εκπονήθηκε από μία άτυπη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το Σχέδιο για τη "Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς", το οποίο θα αποτελέσει μία αρχική βάση για περαιτέρω, επωφελείς για την αγορά, ρυθμίσεις.

  "Έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία θα συντάξει σχετικό σχέδιο νόμου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας της και της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εποπτείας" είπε ο υπουργός Οικονομικών.

   Ο κ . Σταϊκούρας θύμισε επίσης ότι με στόχο την αναμόρφωση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης των ανωνύμων εταιρειών και της αγοράς κεφαλαίου έχει νομοθετηθεί ήδη ένα πλαίσιο με το οποίο:

  - Εισήχθη αναλυτικό πλέγμα διατάξεων που διέπει τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών.

  - Εισήχθησαν δύο νέες, πέραν της επιτροπής ελέγχου, επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και ορθολογική συμμόρφωση της εταιρείας με το νομοθετικό πλαίσιο.

  - Ορίστηκε, ως κύρια αποστολή της κανονιστικής συμμόρφωσης, η θέσπιση και η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και διαδικασιών, με σκοπό να επιτυγχάνεται έγκαιρα η πλήρης και διαρκής συμμόρφωση της εταιρείας με το εκάστοτε ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

  - Αναβαθμίστηκαν ουσιωδώς οι απαιτούμενες οργανωτικές δομές της εταιρείας.

  - Εισήχθησαν σαφείς και συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης από την εταιρεία προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

  Τάσος Δασόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ