Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 12:16

  Πώς θα λειτουργήσει η κάλυψη παγίων δαπανών

  Πώς θα λειτουργήσει η κάλυψη παγίων δαπανών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  "Χειρουργικές" ενισχύσεις, σε επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά μόλις σταματήσουν τα μέτρα ενίσχυσης θα κινδυνέψουν να καταρρεύσουν, θα παρέχει το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα.

  Ξεπερνώντας τον οριζόντιο χαρακτήρα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου και η κάλυψη παγίων δαπανών, θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου. Για παράδειγμα αν έχουμε δύο ξενοδοχεία, το ένα ρίσκαρε και άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι και το δεύτερο παρέμεινε κλειστό. Και τα δύο ξενοδοχεία ενισχύθηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Ωστόσο κάλυψη παγίων δαπανών θα έχει μόνο το ξενοδοχείο που άνοιξε και πλήρωσε προμήθειες, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και ενέργεια. 

  Συνεπώς, το βασικό κριτήριο θα είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που παραμένουν ζημιογόνες ακόμη και μετά τις κρατικές ενισχύσεις, που δίνονται από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα για να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, το ύψος της ενίσχυσης για την κάλυψη παγίων δαπανών θα λαμβάνει υπόψη όλες τις προηγούμενες ενισχύσεις που θα έχει λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας (π.χ. Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αναστολές συμβάσεων εργασίας) αλλά δεν αντιμετωπίζονται σωρευτικό. Τούτο διότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι "ειδικού σκοπού". 

  Η ενίσχυση, θα αποτελεί καθαρή επιδότηση χωρίς επιστρεπτέο τμήμα. Μάλιστα ως μέθοδος για την καταβολή της ενίσχυσης συζητείται να δοθεί είτε με πίστωση στον λογαριασμό του δικαιούχου είτε με κουπόνι που θα λειτουργεί ως "προπληρωμένη κάρτα". Το διαθέσιμο ποσό από το κουπόνι, θα είναι ίσο με αυτό που θα επιδοτήσει το δημόσιο τις δαπάνες του δικαιούχου. Ο δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ποσό για να εξοφλεί φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

  Ποιες δαπάνες θα επιδοτηθούν 

  Ποιες θα είναι οι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν; Στις "σίγουρες κατηγορίες είναι η μισθοδοσία (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) που θα καταβάλλει ο εργοδότης. Επίσης, θα επιδοτείται το ενοίκιο της εγκατάστασης που έχει έδρα η επιχείρηση και τα ενδεχόμενα ενοίκια υποκαταστημάτων. Πάντως ο κατάλογος των καλυπτόμενων δαπανών αναμένεται να εμπλουτιστεί και με νέες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες διαφορετικών κλάδων της οικονομίας.

  Το υπουργείο Οικονομικών στην πρόταση που έχει στείλει και συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εξαντλήσει την ένταση ενισχύσεων, που φτάνει 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα. Εκείνο που δεν προτίθεται να εξαντλήσει είναι το ανώτατο όριο ενισχύσεων ανά επιχείρηση.  Μπορεί μεν το όριο να αναθεωρήθηκε πρόσφατα από τα 3 στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τη δημοσιονομική στενότητα που υπάρχει, ο πήχης θα είναι χαμηλότερα φτάνοντας ίσως έως και τα 5 εκατ. ευρώ.  

  Βεβαίως, για την ένταξη στο πρόγραμμα θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για κάθε ένα δικαιούχο. Ο έλεγχος θα περνά και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να διαπιστωθεί αν αυτός που ζητά να τους επιδοτήσεων έχει δικά τους κεφάλαια και δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

  Η διαβούλευση που γίνεται σε αυτή την φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Μαρτίου ώστε να νομοθετηθεί άμεσα και να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο . 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ