Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 14:26

  ΕΒΙΚΕΝ: Να παρέμβει η κυβέρνηση για τα βιομηχανικά τιμολόγια

  ΕΒΙΚΕΝ: Να παρέμβει η κυβέρνηση για τα βιομηχανικά τιμολόγια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης ζητεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Παράλληλα, η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ ώστε να συγκρατηθεί το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 €/MWh για όσο διάστημα δε συμμετέχει η ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός. 

  Η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η ΡΑΕ ενώ θεωρεί ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως εύλογο το κόστος των 10 €/MWh για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης, αλλά και η κίνηση εξευμενισμού των μη καθετοποιημένων προμηθευτών με τη διάθεση ποσοτήτων ενέργειας με έκπτωση 10%, εντάσσονται σε ένα "ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες". 

  Το σχέδιο, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ξεκίνησε με την αύξηση κατά κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση (ΜΤ) από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία "έσπρωξε" το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα, με τη σειρά τους, αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία. 

  Η τελευταία πράξη της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ολοκληρώνεται σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ σήμερα με την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλλει τις ίδιες αυξήσεις και στις βιομηχανίες ΥΤ. "Ως δικαιολογία επικαλούνται το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο οι ίδιοι προκαλούν με την στρατηγική προσφορών τους", αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, προσθέτοντας ότι "με την ιδιότητά τους ως παραγωγοί είναι οι ίδιοι που εισπράττουν τα ποσά αυτά ως αμοιβή στην αγορά εξισορρόπησης και τα οποία πληρώνει το σύνολο της αγοράς, μεταξύ αυτών και οι μικροί προμηθευτές". 

  Η ανακοίνωση καταλήγει ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης αλλά και τη λήψη μέτρων από τη Ρυθμιστική Αρχή, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι θέμα χρόνου το σβήσιμο και άλλων φουγάρων της βιομηχανίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ