Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 12:09

  Έμμεσο κέρδος 122 εκατ. από την κατάργηση του step up για το δάνειο του ESM

  Έμμεσο κέρδος 122 εκατ. από την κατάργηση του step up για το δάνειο του ESM
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Με εύσημα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την απαλοιφή του επιτοκιακού πέναλτυ του 2% για δάνειο 11,2 δισ. που είχε κάνει η Ελλάδα το 2012 από τον EFSF για επαναγορά χρέους, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της 8ης αξιολόγησης.

  Η σημερινή απόφαση έρχεται να συμπληρώσει το κομμάτι που αφορά τον ESM για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων υπό αίρεση για την ελάφρυνση χρέος μετά την επιτυχημένη 8η αξιολόγηση.

  Η Ελλάδα έχει εισπράξει από το τέλος του 2020 την δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων και με την σημερινή απόφαση εξασφαλίζει ελάφρυνση κατά 122 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για τόκους.

  Ως γνωστό η εφαρμογή και των δύο μέτρων από τους εταίρους τελεί υπό την αίρεση της προώθησης μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.

  Αφορά σε ένα πέναλτι επιτοκίου της τάξης του 2% που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δεν εξοφλούσε ως το τέλος του 2016 δάνειο ύψους 11,2 δισ. που είχε συνάψει το 2012 με το προκάτοχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πρόωρη εξόφληση χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI.

  Το δάνειο αυτό δεν εξοφλήθηκε το 2016 και από το 2017 η Ελλάδα πλήρωνε αυτό το πέναλτι που αποτιμάται με 244 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μετά την συμφωνία του 2018 τόσο η επιστροφή των κερδών των ομολόγων όσο και η κατάργηση του step up επιτοκίου, συμφωνήθηκε να περιληφθεί στα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα κρίνονται σε εξαμηνιαία βάση.

  Αν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων είναι θετικά, η Ελλάδα θα είχε να επωφεληθεί από εξαμηνιαία εισροή των 640 ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες αλλά και την απαλλαγή 122 εκ ευρώ για τόκος από την κατάργηση του πέναλτυ στο επιτόκιο του συγκεκριμένου δανείου

  Εύσημα για μεταρρυθμίσεις

  Στην δήλωση που έκανε με αφορμή της απόφαση για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έδινε τα εύσημα στην Ελλάδα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης κάνοντας ειδική αναφορά και την υιοθέτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα.

  "Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να διατηρήσει και όπου χρειάζεται να ενισχύσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια για στηρίξει περισσότερο την οικονομική ανάκαμψη να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να εκπληρώσει την δέσμευση της για κλιμακώσει την μακροχρόνια αναπτυξιακή της προοπτική, κατέληγε στην δήλωσή του ο κ. Ρέγκλινγκ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ