Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 08:37

  Αυξάνουν ξανά οι τιμές στη χονδρική αγορά του ρεύματος

  Αυξάνουν ξανά οι τιμές στη χονδρική αγορά του ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ενισχυμένη παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία αύξησε τις ανάγκες του συστήματος για παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί νέα αύξηση του κόστους στους τρεις λογαριασμούς προσαυξήσεων.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ την περασμένη εβδομάδα, το κόστος των τριών "uplift” λογαριασμών ξεπέρασε τα 10 ευρώ/MWh και διαμορφώθηκε στα 10,83 ευρώ/MWh.

  Την περίοδο της μεγάλης κρίσης στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η χονδρεμπορική αγορά είχε εκτροχιαστεί, τα κόστη για τους τρεις "uplift” λογαριασμούς, μέσω των οποίων καλύπτονται τα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης, κυμάνθηκαν από τα 15 έως και τα 43 ευρώ/MWh.

  Η διαφορά σε σχέση με την τότε κρίση είναι ότι έχει μεσολαβήσει η ρύθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με στόχο να αποφευχθούν εκ νέου οι ακραίες χρεώσεις στην αγορά εξισορρόπησης.

  Ωστόσο αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν δεν επαρκούν και αφήνουν ουσιαστικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς στην προαίρεση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι μόνο το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης αλλά το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο.

  Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 διαμορφώθηκε στα 57,805 ευρώ/MWh, με τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όταν δηλαδή τέθηκε σε εφαρμογή το target model, να καταγράφεται αισθητή αύξηση.

  Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής (αγορά επόμενης ημέρας, αποκλίσεις, λογαριασμοί αποκλίσεων, χρέωση ΜΜΚΘΣΣ, αποζημίωση ευελιξίας) ανήλθε σε 81,77 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 85,720 ευρώ/MWh.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο το κόστος ήταν πάνω από 50% χαμηλότερο από τα 41,085 ευρώ/MWh έως και τα 38,677 ευρώ/MWh.

  Η μεταβλητότητα αυτή στην αγορά δημιούργησε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αρκετές εταιρείες ζητούν από τη ΡΑΕ την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν.

  Αν και δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί αυξήσεις από τους προμηθευτές εντούτοις η σύνδεση των τιμολογίων με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς μέσω σχετικών ρητρών που υπάρχουν σε αρκετά τιμολόγια, οδηγεί σε αυξήσεις της χρέωσης ανά κιλοβατώρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ