Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 10:20

  Από εβδομάδα οι πληρωμές για Επιστρεπτέα 5 και επίδομα θέρμανσης

  Σταϊκούρας: Λέγατε 'κανένας πλειστηριασμός όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ' - κάνατε 25.732
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης αλλά και οι ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος .

  Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ειδικότερα ότι το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη του επιδόματος θέρμανσης θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ έναντι των 85-90 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε το Υπουργείο Οικονομικών. Θύμισε ότι το εύρος του φετινού επιδόματος είναι από 80 έως 650 ευρώ και θα επιδοτούνται εκτός από την αγορά΄ πετρελαίου και η αγορά φυσικού αερίου υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιτότερους από 2500 κατοίκους.

  Σε ό,τι αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 για την οποία η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε χθες το βράδυ ο υπουργός τόνισε ότι συγκέντρωσε συνολικά 732.000 αιτήσεις αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις 400.000 επιχειρήσεις που υπολόγιζε να ενισχύσει το ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η πλατφόρμα έκλεισε θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

  Σχετικά με τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες με τα μειωμένα ενοίκια οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του 50% του ενοικίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρόβλημα προέκυψε από ότι όλοι αυτοί δεν είχαν δηλώσει IBAN ώστε ν α τους πιστωθεί το ποσό. Το πρόβλημα θα λυθεί με την αποστολή από σήμερα μηνυμάτων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση όσων δεν πήραν την επιστροφή με υπόμνηση να ενημερώσουν για αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού .

  Ποσό 300 εκατ. ευρώ για το "Γέφυρα 2"

  Τέλος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα ο υπουργός Οικονομικών είπε οι διαδικασίες για την δευτερεύουσα νομοθεσία βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ, στο μεταξύ, λειτουργεί το πρόγραμμα "Γέφυρα" για την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία για 9 μήνες.

  Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την βούληση του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος για την επιδότηση επιχειρηματικών εξυπηρετούμενων και μη δανείων δανείων μέχρι και 9 μήνες για το οποίο είπε το υπουργείο οικονομικών θα διαθέσει ποσό περίπου 300 εκ ευρώ . Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ