Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιαν-2021 12:22

  Σταϊκούρας: Πιθανή η παράταση αναβαλλόμενων υποχρεώσεων και μετά τον Απρίλιο

  Σταϊκούρας Βουλη 14.10.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την παράταση αναστολών πληρωμών και μετά τον Απρίλιο, αν η οικονομία δεν έχει επανέλθει, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Οικονομικών θύμισε τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε αυτό που αφορά την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Απρίλιο, την οποία θα ακολουθήσει μια ρύθμιση με 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως 2,5%, όπου πρόσθεσε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής αν αυτό είναι απαραίτητο" .

  Τόνισε επίσης ότι για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να ενισχύει και να στηρίζει επιχιειρήσεις και θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση αλλά και αμέσως μετά, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

  Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που πήρε χθες παράταση μέχρι και την Τρίτη για την υποβολή αιτήσεων και τις διορθώσεις, παρατήρησε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει πια τις 600.000, ενώ το ΥΠΟΙΚ υπολόγιζε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό θύμισε ότι δεν ενισχύονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αίτηση καθώς κάποιες δεν πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης. Με αυτό το δεδομένο είπε ότι τελικά το ποσό που θα διατεθεί για ενισχύσεις θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα "κόκκινα" δάνεια που θα προσθέσει η κρίση του κορονοϊού μετά και τη χθεσινή σχετική αναφορά του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για νέα "κόκκινα" δάνει 8-10 δισ. ευρώ, θύμισε κατ' αρχήν ότι το ΥΠΟΙΚ έχει δημιουργήσει ένα ανάχωμα με το πρόγραμμα "Γέφυρα" για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία από το οποίο ενισχύονται ήδη πάνω από 57.000 πολίτες.

  Και ελεύθεροι επαγγελματίες στο "Γέφυρα 2"

  Τόνισε επίσης ότι σε αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητά ένα ανάλογο πρόγραμμα για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (αν δηλαδή είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση) με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

  Ταμείο Ανάκαμψης

  Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η περισσότερο ευνοημένη χώρα της ΕΕ από τις προκαταβολές του 13% των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένονται μέσα στον Ιούνιο. Θύμισε επίσης ότι μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο η Ελλάδα έχει δεχθεί τα εύσημα για την προετοιμασία του εθνικού σχεδίου, θα τρέξει μέσα στον χρόνο και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο 2021-2017, από όπου η χώρα έχει να ωφεληθεί σημαντικά από τον πρώτο χρόνο. Τόνισε ότι το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα συζητηθεί και στο Eurogroup/Ecofin της Δευτέρας και Τρίτης, αφού είναι κοινή θέση όλων των χωρών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ