Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 16:44

  Η ατζέντα της συνάντησης Ζαββού - τραπεζιτών

  Η ατζέντα της συνάντησης Ζαββού - τραπεζιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  "Ηρακλής 2", παράταση και διεύρυνση κριτηρίων για δάνεια σε αναστολή δόσεων, νέος πτωχευτικός και τροποποιήσεις του νόμου για το ΤΧΣ βρίσκονται σήμερα στην τακτική πλέον συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού με τους τραπεζίτες.

  Ύστερα από την καθιερωμένη συνάντηση της Τρίτης, ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να συνοψίσουν τις συζητήσεις και τις απόψεις για τα τρέχοντα θέματα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

  Έτσι, έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα "Ηρακλής 2" που ξεκινά την 1η Μαΐου με δύο τιτλοποιήσεις των 7 δισ. ευρώ έκαστη της Τράπεζας Πειραιώς και 7 δισ. ευρώ της Εθνικής -κατ’ αρχήν και αναμένονται οι επόμενες τράπεζες. Το πρόγραμμα θα προβλέπει συνολικές τιτλοποιήσεις 30 δισ. ευρώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 με εγγυήσεις του Δημοσίου 10 δισ. ευρώ.

  Δεύτερον, συζητήθηκε η επέκταση των δανείων σε αναστολή (μορατόρια). Για το θέμα αυτό ελήφθη υπόψιν η πρόθεση της κυβέρνηση για επέκταση των δανείων σε αναστολή και ο περιορισμός της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ότι κάθε δάνειο δεν μπορεί να ξεπερνά αναστολή δόσεων για εννέα μήνες  και κάθε περίοδος αναστολής ή παράταση δεν μπορεί να ξεπερνά το τέλος του έτους (και συνολικά τους εννέα μήνες ανά δανειολήπτη).

  Τρίτον, έγινε ενημέρωση για τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου. Αυτή είναι η πρώτη φάση λειτουργίας, κατά την οποία θα μπορούν να γίνονται αιτήσεις για ένταξη στον νέο πτωχευτικό με αίτηση σε δικαστήριο. Σε αυτή τη φάση θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα με τζίρο άνω των 700.000 ευρώ. Στη δεύτερη φάση, από 1η Ιουνίου, θα μπορούν να κάνουν αίτηση όλοι αλλά μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σημειώνεται, επίσης, ότι δόθηκε παράταση 15 ημερών (μέχρι τέλος Ιανουαρίου) για παλιούς δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στον πρώτο νόμο Κατσέλη μέχρι το 2014 και θα ήθελαν να περάσουν στη γρήγορη διαδικασία.

  Τέταρτον, συζήτηση για τις επερχόμενες τροποποιήσεις το νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην ευελικία και προβλέπουν τη δυνατότητα του ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, να προστατεύονται νομικά τα μέλη του Ταμείου ώστε να προχωρούν γρηγορότερα οι διαδικασίες, και να γίνουν πιο ρεαλιστικά τα κριτήρια για την επιλογή μελών Δ.Σ. στις τράπεζες.

  Προγραμματίζεται νέα ενημέρωση και συνάντηση μετά το Eurogroup και πιθανότατα την Τρίτη, όπου θα αναλυθούν και θέματα ρευστότητας και καθημερινής διαχείρισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ