Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 14:33

  Ανοίγουν τα καταστήματα με τη βούλα και των λοιμωξιολόγων

  Ανοίγουν τα καταστήματα με τη βούλα και των λοιμωξιολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το "πράσινο φως" για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα με τη έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για τη λειτουργία των καταστημάτων. Το πρώτο κάνει λόγο για άνοιγμα με click in shop και το δεύτερο για άνοιγμα των καταστημάτων με αποστάσεις, την αποστολή SMS και χρονικό όριο.

  Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες κόκκινες περιοχές η εισήγηση της επιτροπής είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. 

  Για το click in shop οι περιορισμοί θα είναι αυστηροί. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα υπάρχει χρονικό όριο δύο ωρών, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί και αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2. Οι παραβάτες θα πληρώνουν αυστηρά πρόστιμα. Στην περίπτωση που προκριθεί το άνοιγμα με αποστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιορισμοί θα είναι πιο αυστηροί και θα επιτρέπεται ένα άτομα ανά 25 τ.μ. 

  Παράλληλα, η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκκλησιών με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 25 τ.μ. 

  Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. 

  Το άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός νωρίτερα από το βήμα της Βουλής. "Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Για αυτό και είναι ίσως η ώρα, όπως είπα και εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους", σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. 

  Μιλώντας το πρωί για το άνοιγμα των καταστημάτων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει να γίνει με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που θα συνοδεύουν το άνοιγμα μέρους της αγοράς, τότε άμεσα θα ξανακλείσει.

  Ερωτηθείς για το ποια καταστήματα θα ανοίξουν από τη Δευτέρα κι αφού επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια, είπε ότι η κεντρική ιδέα είναι να ανοίξουν τα καταστήματα που είτε είναι εποχικά, είτε κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων.

  Έτσι στην πρώτη γραμμή των μαγαζιών που αναμένεται να λάβουν το "πράσινο φως" για να ανεβάσουν ρολά, είναι τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και χρυσοχοΐας, αλλά και αυτά που πουλάνε εποχικά είδη, όπως κουβέρτες, χαλιά κλπ.

  Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε κατηγορηματικά ότι σε όλα τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί, κυρίαρχο ρόλο παίζει η αποφυγή συνωστισμού στους δρόμους και έξω από τα καταστήματα. Τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν για να πάμε βόλτα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά παρατήρησε ότι στο ενδεχόμενο άνοιγμα δεν θα υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί μεταξύ δήμων.

  Ερωτηθείς για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, αν και για πολλοστή φορά παρέπεμψε στις εισηγήσεις των ειδικών, άφησε να εννοηθεί ότι θα ανοίξουν κι αυτά από την προσεχή Δευτέρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ