Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 10:27

    Οι έμποροι "επιστρατεύουν" γιατρούς και καθηγητές για να ανοίξουν

    Οι έμποροι "επιστρατεύουν" γιατρούς και καθηγητές για να ανοίξουν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Γκίτση

    Με τη συμμετοχή του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλου και των καθηγητών Κ. Σιούτα και Δ. Σαρηγιάννη πραγματοποιείται στις 12 μ.μ. διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α Σταύρος Καφούνης, θα παρουσιάσει προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς.

    Η Κυβέρνηση, όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες ώρες δια στόματος υψηλόβαθμων στελεχών της, τάσσεται υπέρ το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με τη μοντέλο click away και για ένδυση, υπόδηση και κοσμήματα με το μοντέλο click in shop.

    Την τελική απόφαση θα την μάθουμε, την Παρασκευή, από την οποία "κρέμεται” η βιωσιμότητα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με τα ίδια ήταν λάθος το "κλείσιμο” του click & shop ο οποίο όπως επιβεβαιώνεται από από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank αναχαίτισε την πτώση των προηγούμενων μηνών.

    Σύμφωνα με την Alpha Bank η επισκεψιμότητα σε χώρους λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας, η οποία μειώθηκε σημαντικά, τον Νοέμβριο, εξαιτίας του δεύτερου lockdown, σταθεροποιήθηκε, τον Δεκέμβριο, περίπου στο -55%, έναντι -73%, αντίστοιχα, τον Απρίλιο.

    Η ηπιότερη πτώση της κινητικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, σε σύγκριση με το πρώτο lockdown, οφείλεται, πρωτίστως, στην εφαρμογή της μεθόδου παράδοσης εκτός καταστήματος (click away), κατά τη διάρκεια των εορτών.

    Πάντως έρευνα καταναλωτικών τάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΛΠΕ) δείχνει ότι παραμένει αρνητικό το καταναλωτικό κλίμα το τελευταίο εξάμηνο και με χαμηλές προσδοκίες για το τρέχον πρώτο εξάμηνο του 2021 με 1 στους 2 καταναλωτές να δηλώνει ότι σκοπεύει να  μειώσει τις δαπάνες του για αγορά προϊόντων.

    Όπως καταγράφει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οικονομική πίεση ήδη αντιμετωπίζει το ελληνικό καταναλωτικό κοινό με το 70% να ξοδεύει πάνω από το 80% του διαθέσιμου εισοδήματος του σε μηνιαία βάση, ενώ το 9% ξοδεύει πάνω από 100%, που σημαίνει ότι  πρακτικά δηλαδή δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του.

    Οι δαπάνες για αγορές προϊόντων αντιπροσωπεύουν περίπου το 31% των συνολικών δαπανών. Το 44% του δείγματος εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 10% ότι θα είναι αυξημένες. 

    Σύμφωνα με την Alpha Bank η παρατηρούμενη συγκράτηση των συνολικών καταναλωτικών δαπανών, σε συνδυασμό με το περιβάλλον αβεβαιότητας και τη δημοσιονομική πολιτική στήριξης του διαθεσίμου εισοδήματος οδήγησαν σε άνοδο των καταθέσεων τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων.

    Η εν λόγω άνοδος των καταθέσεων, δηλαδή, προήλθε από την αύξηση αφενός, της "αναγκαστικής” αποταμίευσης (οι καταναλωτές δεν μπορούν να δαπανήσουν -σε ένα βαθμό- εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας), αφετέρου, της "προληπτικής” αποταμίευσης (οι καταναλωτές αποταμιεύουν, λόγω της αβεβαιότητας για την απασχόληση και τα μελλοντικά εισοδήματα), αναφέρει στο οικονομικός της δελτίο η Alpha Bank.

    Παράλληλα και οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε συγκράτηση των δαπανών τους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, για την πορεία των εργασιών και τη ρευστότητά τους. Πρόσθετοι παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο των καταθέσεων ήταν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που υιοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, όπως η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η οποία διοχετεύτηκε μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά και η αναστολή πληρωμών προς το δημόσιο (φορολογικών υποχρεώσεων, εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το άθροισμα των μηνιαίων καθαρών ροών καταθέσεων των νοικοκυριών ανήλθε, στο διάστημα Μαρτίου-Νοεμβρίου, σε 7,1 δισ. ευρώ, ενώ των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, αντίστοιχα, σε 9,8 δισ. ευρώ. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ