Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιαν-2021 20:00

  Το νέο "εξοικονομώ" αναθερμαίνει τη στεγαστική πίστη

  εξοικονομώ-αυτονομώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Ζεστό χρήμα 1 δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά ακινήτων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους από τις τράπεζες μέσω του νέου "εξοικονομώ”. Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει τις νομοθετικές λεπτομέρειες, οι οποίες αναμένονται να είναι έτοιμες εντός του πρώτου τριμήνου. Οι τράπεζες είναι ήδη έτοιμες να υποστηρίξουν το νέο εξοικονομώ, ύστερα από την εντυπωσιακή ζήτηση και ανταπόκριση του αμέσως προηγούμενου προγράμματος "εξοικονομώ-αυτονομώ” που έτρεξε μέσα στο 2020.

  Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το νέο εξοικονομώ θα αναθερμάνει την αγορά στεγαστικών δανείων, με βάση την επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος, ύστερα από μία καθαρή μείωση της στεγαστικής πίστης το 2020 κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Το νέο "εξοικονομώ”, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στο Capital.gr και στο Capital TV σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στις 4 Ιανουαρίου 2021, θα τρέξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ του προηγούμενου Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο, σε ό,τι αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα ποσοστά επιδότησης, επιλεξιμότητας και διαδικασίες. Το "Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, προέβλεπε επιχορήγηση έως και 85% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων (95% στις λιγνιτικές περιοχές - ρήτρα δίκαιης μετάβασης) και κάλυψη κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων και συμπλήρωσης των εντύπων, της πρότασης παρεμβάσεων της αμοιβής του συμβούλου και μελετών και την επιδότηση κατά 100% σε περίπτωση που το δάνειο καλυπτώτας από ιδιωτική συμμετοχή.

  Η ζήτηση για το προηγούμενο πρόγραμμα εξαντλούνταν ανά περιοχή μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας και οι τράπεζες ήταν πλήρως προετοιμασμένες και το υποστήριξαν με μεγάλη επιτυχία. Γεγονός που έπαιξε καταλυτικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για νέο γύρο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με την Ε.Ε. για το 2021.

  Οι τράπεζες έχουν ήδη προγραμματίσει τη χορήγηση δανείων για το νέο εξοικονομώ καθώς περιμένουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και την ημερομηνία έναρξης. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προέβλεπε μπόνους επιδότησης 10% λόγω της πανδημίας και οι τράπεζες στήριξαν την πραγματική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού με περίπου 45 δισ. ευρώ, μέσω δανείων, αναστολών, και άλλων τρόπων, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

  Το νέο εξοικονομώ με προϋπολογισμό 1 δισ. εντός του πρώτου εξαμήνου κρίνεται σημαντικό καθώς δίνει χρόνο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στο κρίσιμο επίπεδο του 60-70%, όταν δηλαδή θα "σημάνει” το τέλος της κρίσης της πανδημίας και την προγραμματισμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες με περίπου 20 δισ. ευρώ, συνολικά το 2021. Το ποσό αυτό αναμένεται στην πράξη να είναι μεγαλύτερο λόγω της μόχλευσης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως εξηγεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τα δάνεια του Ταμείου, ύψους 12,7 δισ., θα μοχλευθούν υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην οικονομία, σε αναπτυξιακά έργα, περίπου 30 δισ.

  Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά τους σχέδια για το 2021, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει για το 2021 νέα δάνεια συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, η Alpha Bank μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ, η Πειραιώς άνω των 5 δισ. και στα ίδια περίπου επίπεδα η Eurobank. Συνολικά τα νέα δάνεια φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 με 20 δισ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι το 2020 οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν την οικονομία με κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Χρηματοδότησαν 30 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας πετυχαίνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%.

  Παράλληλα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Οι αναστολές αυτές έγιναν πέραν των ρυθμίσεων δανείων 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Κ. Χατζηδάκης: Νέο "Εξοικονομώ" ύψους 1 δισ. ευρώ

  - Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Σε 15 λεπτά δεσμεύτηκαν τα ποσά για Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο, σε 1,5 ώρα για το Νότιο Αιγαίο

  - Οι μεγάλες προσδοκίες των τραπεζών με το νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  - Οι "πράσινες" ανακαινίσεις φέρνουν νέες θέσεις εργασίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ