Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιαν-2021 08:11

  Τροποποιήσεις για ΤΧΣ και δ.σ. τραπεζών

  Τροποποιήσεις για ΤΧΣ και δ.σ. τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Την τροποποίηση του νόμου του 2010 για τη λειτουργία του ΤΧΣ και την επιλογή μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με στόχο την ευελιξία και τις ταχύτερες διαδικασίες, συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (ΤτΕ, ΕΚΤ, SSM).

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει τρεις βασικές αλλαγές προκειμένου να επέλθει μεγαλύτερη ευελιξία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ξεκινώντας από το καθεστώς που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα κριτήρια επιλογής μελών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

  Οι προτεινόμενες αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι οι εξής:

  Πρώτον, να μπορεί και να καθοριστεί το πλαίσιο συμμετοχής του ΤΧΣ σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών. Αυτό θα βοηθήσει και στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, αφού πρώτα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες δράσεις (μείωση κόκκινων δανείων, κ.λπ.). 

  Δεύτερον, να υπάρξει πρόβλεψη για κάλυψη από ευθύνες των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ, κατά τα πρότυπα των ανεξαρτήτων αρχών, προκειμένου να μην "κολλάνε” αποφάσεις και κρίσιμες ενέργειες λόγω φόβου για νομικές ευθύνες. Αυτό, όπως ισχύει και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, δεν σημαίνει πλήρες ή κάποιου είδους "ασύλου”. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί και να καθοριστεί με τη συμφωνία των θεσμών και των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, βάσει των καλύτερων πρακτικών που ισχύουν.

  Τρίτον, να γίνουν πιο ρεαλιστικά τα κριτήρια, σε ό,τι αφορά στα απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Το 2010, κατά το πρώτο μνημόνιο και στο πλαίσιο της γενικότερης καχυποψίας, οι θεσμοί είχαν επιβάλει ένα αυστηρό κατάλογο προσόντων, προϋπηρεσίας κά για να μπορεί κάποιο στέλεχος να είναι υποψήφιο για μέλος στη διοίκηση μιας τράπεζας. Το γεγονός αυτό δημιούργησε περιορισμό επιλογών. Τώρα, οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι οι θεσμοί μπορούν να χαλαρώσουν τα κριτήρια αυτά, ακολουθώντας πάλι τις βέλτιστες πρακτικές και τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών οργάνων (κεντρική τράπεζα, ΕΚΤ, SSM).

  Εκτιμάται ότι η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει επέλθει κοινή συμφωνία με όλες τις πλευρές αρκετά νωρίτερα από τα τέλη του 2022 που λήγει η θητεία της σημερινής διοίκησης του ΤΧΣ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ