Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιαν-2021 20:00

  Πού και πώς θα επενδύει τις εισφορές το νέο επικουρικό ταμείο

  Πού και πώς θα επενδύει τις εισφορές το νέο επικουρικό ταμείο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρία στοιχεία φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" σε σχέση με την επένδυση των εισφορών οι οποίες θα εισπράττονται από το σχεδιαζόμενο νέο επικουρικό ταμείο κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας, το οποίο θα "ανοίξει" από 1η/1/2022, αφού ψηφιστεί στις αρχές του 2021.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν, καταρχάς, πως τη διαχείριση των κεφαλαίων τα οποία θα συγκεντρωθούν από τους ατομικούς "κουμπαράδες" των ασφαλισμένων, τα πρώτα ένα ή δύο χρόνια, θα την κάνει υφιστάμενος φορέας, και συγκεκριμένα η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (δημόσιων) Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ-Α.Ε.).

  Από εκεί και πέρα, οι επενδύσεις θα αφορούν αποκλειστικά τίτλους (ομόλογα και μετοχές) του εσωτερικού, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για διεύρυνση και στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Εξάλλου, θα είναι στο "χέρι" των ίδιων των ασφαλισμένων να καθορίσουν -έχοντας στη διάθεσή τους τρεις "επιλογές"- τη σύνθεση των τίτλων όπου θα επενδυθούν οι εισφορές τους. 

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη που έχουν εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία συγκρότησης του νέου επικουρικού-κεφαλαιοποιητικού ταμείου, τα θεμελιακά σημεία του (αφού αντιμετωπιστεί σειρά κρίσιμων λειτουργικών υποθέσεων) θα έχουν ως εξής:

  Ποιος θα διαχειρίζεται τους ατομικούς "κουμπαράδες"

  Σε σχέση με το ποιος θα διαχειρίζεται τους ατομικούς ασφαλιστικούς "κουμπαράδες" του νέου ταμείου, έγκυρες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως, αν και κυβερνητικός στόχος είναι την επένδυση των εισφορών που θα συγκεντρωθούν από όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022 να αναλάβουν ιδιώτες διαχειριστές κεφαλαίων, κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να συμβεί από τα πρώτα έως δύο χρόνια λειτουργίας του σχεδιαζόμενου ταμείου.

  Σε πρώτη φάση τη διαχείριση θα αναλάβει η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, η οποία ήδη διαχειρίζεται μέρος των αποθεματικών των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων.

  Σε δεύτερη φάση (δηλαδή από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας και έπειτα), ο ίδιος αυτός φορέας θα αναλάβει ουσιαστικά να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την επιλογή ιδιωτικού φορέα διαχείρισης των κεφαλαίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

  Προς αυτήν την κατεύθυνση (της επιλογής ιδιώτη διαχειριστή κεφαλαίων) θα ληφθούν υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως οι επιδόσεις των επενδύσεων που έχει πετύχει στο παρελθόν κάθε εταιρεία, η φερεγγυότητά τους αλλά και το κόστος της διαχείρισης, όπως αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

  Ποιο θα είναι το "γεωγραφικό" εύρος των επενδύσεων

  Αναφορικά με το "γεωγραφικό" εύρος των επενδύσεων, η επιλογή στην οποία φέρεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση προβλέπει την τοποθέτησή τους αποκλειστικά σε ελληνικούς τίτλους, δηλαδή ελληνικά ομόλογα και ελληνικές μετοχές. 

  Ωστόσο, δεν λείπουν εισηγήσεις προς την κυβέρνηση οι οποίες προβλέπουν τη διεύρυνση του εύρους αυτού πέραν των συνόρων, και συγκεκριμένα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές -έστω βορειοαμερικανικό-, επίπεδο.

  Σημειώνεται πως σήμερα η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών έχει τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά ομόλογα και μετοχές. Συνεπώς, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, υπάρχει "προηγούμενο" σε μια τέτοια πρακτική, αλλά και η σχετική τεχνογνωσία.

  Εξάλλου, σύμφωνα με τους ίδιους, στο εξωτερικό μπορούν να επιτευχθούν υψηλότερες αποδόσεις και άρα υψηλότερα έσοδα για το νέο ταμείο και, έτσι, υψηλότερες μελλοντικές επικουρικές συντάξεις.

  Τέλος, σε συνθήκες όπου, από το επόμενο έτος, θα ξεκινήσει η σταδιακή διάχυση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, η επένδυση π.χ. 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων από το 2022 στο σχεδιαζόμενο ταμείο, θα ήταν ένα μικρό ποσό σε σχέση με τα ποσά που θα διακινούνται στην ελληνική αγορά. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, θα ήταν προτιμότερη η επένδυση μέρους, έστω, των ατομικών ασφαλιστικών "κουμπαράδων" σε ξένους -αν μη τι άλλο ευρωπαϊκούς- τίτλους.

  Ποιο θα είναι το "μείγμα" των επενδύσεων

  Σε σχέση με το "μείγμα" των επενδύσεων των ατομικών ασφαλιστικών "κουμπαράδων", η βασική άποψη που υπάρχει σε αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους προβλέπει την ύπαρξη τριών επιλογών προς τους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα:

  - Η πρώτη επιλογή θα προβλέπει την επένδυση του 60% των εισφορών σε μετοχές, του 20% σε ομόλογα και του υπόλοιπου 20% σε διαθέσιμα και προθεσμιακές.

  - Η δεύτερη επιλογή θα προβλέπει την επένδυση του 50% σε ομόλογα, του 40% σε μετοχές και του 10% σε διαθέσιμα και προθεσμιακές.

  - Η τρίτη επιλογή προβλέπει την επένδυση του 80% σε διαθέσιμα και προθεσμιακές, του 20% σε ομόλογα.

  Όποια επιλογή "χαρτοφυλακίου" κάνει κάθε ασφαλισμένος δεν θα είναι "εφ’ όρου" ζωής, αλλά θα μπορεί να κινηθεί σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις (δηλ. στην επένδυση μεγαλύτερου μέρους των εισφορών σε ομόλογα) προς το τέλος του ασφαλιστικού του βίου.

  Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις οι οποίες στέκονται κριτικά απέναντι σε μια τέτοια διαβάθμιση. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως θα ήταν καλύτερο να υπάρχει ένα ενιαίο "πακέτο" επένδυσης ισοκατανεμημένο. Δηλαδή το 1/3 να είναι επενδυμένο σε ομόλογα, το 1/3 σε μετοχές και το τελευταίο 1/3 σε προθεσμιακές και διαθέσιμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ