Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 08:14

  Νέο ρεκόρ στο χρηματιστήριο των ρύπων

  Νέο ρεκόρ στο χρηματιστήριο των ρύπων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η νέα χρονιά μπήκε με ένα νέο ρεκόρ για την ενεργειακή αγορά καθώς στο χρηματιστήριο των ρύπων η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 βρίσκεται μια ανάσα από τα 34 ευρώ ο τόνος.

  Συγκεκριμένα χθες, η τιμή έφτασε τα 33,51 ευρώ ο τόνος, ενώ τη Δευτέρα η τιμή είχε φτάσει μέχρι και τα 33,56 ευρώ ο τόνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η τιμή βρισκόταν στα 23,05 ευρώ ο τόνος, δηλαδή έχει αυξηθεί μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών κατά 45,5%.

  Οι αυξημένες τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων επηρεάζουν σημαντικά την ελληνική ενεργειακή αγορά, με δεδομένο ότι αυξάνεται σημαντικά το κόστος για τη λιγνιτική παραγωγή, η οποία βαρύνεται με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, πάντως, η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει επιβαρύνει τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η οποία τις τελευταίες ημέρες κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 44,6 και 52,84 ευρώ/MWh.

  Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων γιατί η λιγνιτική παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντική παραγωγή ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών, που μαζί με τις μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

  Την ίδια στιγμή πάντως, οι αυξημένες τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων, μεταφράζονται σε ενισχυμένα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  Τα έσοδα αυτά σε ποσοστό 78%, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας, κατευθύνονται υπέρ του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, ενώ ποσοστό 16,5% διατίθεται για την κάλυψη των αναγκών ενίσχυσης των επιχειρήσεων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

  Τέλος το υπόλοιπο ποσό διατίθεται για πράσινες δράσεις (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Πράσινο Ταμείο, χρηματοδότηση έργων και δράσεων προώθησης της ηλεκτροκίνησης). Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για τον ΕΛΑΠΕ έχουν υπολογιστεί για το 2021 έσοδα ύψους 65 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που πιθανότατα θα αποδειχθεί στην πράξη συντηρητική, εφόσον οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια ρεύματος ρήτρες που συναρτώνται με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και όχι με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής. Σχετική ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο, υπάρχει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία πάντως έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αυξήσεις για το 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ