Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιαν-2021 09:58

  Ενισχύεται η παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων

  Ενισχύεται η παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Περισσότερες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές αναμένονται το 2021 στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση της υποχώρησης της πανδημίας, καθώς συνεχώς βελτιώνονται τα κίνητρα που προσφέρονται για την παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας ή ντοκιμαντερ, σειρών και ψηφιακών παιχνιδιών. 

  Πρόσφατα ξεκίνησε η εφαρμογή του κινήτρου φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief) ύψους 30% επί των δαπανών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Η φορολογική ελάφρυνση προστίθεται στην επιστροφή δαπανών της τάξης του 40%, μέσω του οποίου, έχουν  χρηματοδοτηθεί ήδη περισσότερες από 100 εγχώριες και διεθνείς παραγωγές την τελευταία διετία. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), μέσω του cash rebate, έχουν επενδυθεί στη χώρα μας περισσότερα από 92 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 23.000 θέσεις απασχόλησης για τα γυρίσματα οπτικοακουστικών παραγωγών σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες.

  Από τα περίπου 100 έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί τα δυόμισι χρόνια εφαρμογής του cash rebate, 54 αποτελούν ελληνικές παραγωγές. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και δημοφιλείς σειρές όπως οι "Άγριες Μέλισσες” και το "Έτερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές” και ταινίες όπως η "Ευτυχία”, "Adults in The Room” κλπ. Τα υπόλοιπα 45 διεθνή έργα έχουν ως χώρες προέλευσης τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Βρετανία κ.α. 

  Οι πρόσφατες βελτιώσεις 

  Μάλιστα στο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή, περιλαμβάνονται και διατάξεις που καθιστούν την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. 

  Για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα της εκχώρησης της απαίτησης του ποσού της επιχορήγησης σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Γεγονός το οποίο καθιστά πιο εύκολη τη χορήγηση δανεισμού για την υλοποίηση των παραγωγών. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες παραγωγές με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 8 εκατ. ευρώ να επιχορηγείται και κομμάτι των δαπανών που δεν έγιναν σε ελληνικές εταιρείες. Μέτρο το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερες παραγωγές από το εξωτερικό. 

  Η ενίσχυση παραγωγών μέσω cash rebate αποτελεί μια τακτική που ακολουθούν πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Μέσω αυτών των προγραμμάτων δίνεται μια ενίσχυση, όχι όμως με την μορφή της εξαρχής επιδότησης αλλά με την επιστροφή μέρους των δαπανών που υλοποιούνται κατά την παραγωγή και μόνο αφού έχουν κατατεθεί και εγκριθεί τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Σημειώνεται ότι μόνο στην Ευρώπη, ενισχύσεις για οπτικοακουστικές παραγωγές, με αυτόν τον τρόπο, δίνουν πάνω από 30 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία.

  Για το cash rebate έχει προβλεφθεί να διατεθεί το ποσό των 75 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί αποφάσεις καταβολής για πάνω από 25 έργα, τα οποία είτε έχουν εισπράξει ή είναι στη διαδικασία εισπραξης των επιστροφών. Στον προϋπολογισμό του ΕΚΟΜΕ για το 2021 προβλέπεται η παροχή επιχορηγήσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο οργανισμός ενισχύεται με προσωπικό καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάλυψης 15 ακόμη θέσεων εργασίας μέσω της απόσπασης υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου. 

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ