Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 15:30

  Πώς αλλάζουν τα μέτρα στήριξης για το 2021

  Πώς αλλάζουν τα μέτρα στήριξης για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών και περισσότερα χρήματα για επιχειρήσεις για να κλείσουν οι "πληγές" της Covid-19 περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για την μετάβαση προς την εποχή μετά τον κορονοϊό.

  Τα μέτρα στήριξης της επόμενη χρονιάς θα είναι δύο ταχυτήτων. Μέχρι και τον Απρίλιο - όταν αναμένεται να έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί του πληθυσμού - τα μέτρα θα είναι αυτά που υλοποιούνται από τον περασμένο Μάρτιο προσαρμοσμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης: επιστρεπτέα προκαταβολή σε άλλους δύο ή τρεις κύκλους μέχρι και τον Μάρτιο, αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, καθώς και πρόγραμμα Συν-Εργασία.

  Από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να ισχύει το έκτακτο μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ της πανδημίας, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μια ενίσχυση ρευστότητας μέσω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  Αν μέχρι και το καλοκαίρι φανεί καθαρά ότι αφήνουμε την κρίση πίσω μας, θα γίνει ένας απολογισμός πριν αρχίζουν να εφαρμόζονται μέτρα για την θεραπεία των επιπτώσεων της πανδημίας.

  Τα μέτρα της επόμενης μέρας

  Τα μέτρα της επόμενης μέρας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του ειδικού υποταμείου REACT EU για την συνέχιση της κάλυψης των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία στο σύστημα υγείας και την πραγματική οικονομία. Από τα συνολικά 3 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, θα πάρει μέσα στο 2021 1,6 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα είναι κάθε δαπάνη να συνδέεται με τις συνέπειες της πανδημίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται τρεις δέσμες παρεμβάσεων: 

  - Ρύθμιση των οφειλών: Σε ό,τι αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας, θα υπάρξουν μεν διευκολύνσεις, με την χρήση των εργαλείων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Δεν συζητείται όμως μια νέα ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων ή το κούρεμα οφειλών, εκτός αν αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

  Από το Υπουργείο Οικονομικών μιλούν για "στοχευμένες" ρυθμίσεις που θα δικαιολογούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μπορεί για παράδειγμα στην ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί για τις 12 έως και 24 δόσεις για τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου οι δόσεις να αυξηθούν στις 36 ή τις 48. Επίσης, είναι ενδεχόμενο να περιλάβει και τις νέες οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που αναμένεται αν φτάσουν τα 3 δισ. Προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες να μπορούν να δικαιολογήσουν μέσω της μείωσης του τζίρου τους, την αδυναμία της πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

  - Εφάπαξ παροχή ρευστότητας: Ένα επιπλέον οριζόντιο μέτρο το οποίο εξετάζεται είναι να επαναληφθεί - εκτός της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης - η μείωση έως και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να πάσχουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το μέτρο ελάφρυνε κατά 1,5 δισ. τον φόρο των επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 και θα έχει ανάλογη επίδραση αν εφαρμοστεί και για τα εισοδήματα του 2020.

  - Δημόσια συνδρομή στο δανεισμό: Μια τρίτη παρέμβαση θα αφορά την στήριξη επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και είναι η συνέχιση της κάλυψης των τόκων ενήμερων δανείων για όσο χρειαστεί μέχρι ο δανειολήπτης να επανέλθει οικονομικά στην προ του κορονοϊού οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και οι εγγυήσεις από την ΕΤΕπ , ώστε να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα βιώσιμες πληγείσες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου.

  - Διαμόρφωση του διαδόχου της επιστρεπτέα προκαταβολής: Από το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα ειδικά για επιχιειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα, με επιδοτήσεις που κατά περίπτωση μπορεί να φτάσουν και τα 3 εκατ. ευρώ, πάλι ανάλογα με την μείωση του τζίρου που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ