Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 11:30

  Moody’s: Αναβαθμίσεις τραπεζών θα φέρει η χρήση του σχεδίου της Κομισιόν για την ίδρυση bad banks

  Moody’s: Αναβαθμίσεις τραπεζών θα φέρει η χρήση του σχεδίου της Κομισιόν για την ίδρυση bad banks
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πιστωτικά θετική για την αξιολόγηση των τραπεζών της Ε.Ε θα είναι η χρήση του στρατηγικού σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των NPLs το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της δευτερογενούς  αγοράς των NPLs και τη δημιουργία εθνικών bad banks, σημειώνει η Moody’s σε νέα έκθεσή της στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για τις τράπεζες και τις χώρες που είναι αντιμέτωπες με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο και μεγέθυνε η κρίση του κορονοϊού.

  Το σχέδιο, όπως επισημαίνει ο οίκος, στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να πουλήσουν γρήγορα NPLs, σε περίπτωση που το χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό, η Κομισιόν αναμένει από τις τράπεζες να διατηρήσουν τον δανεισμό για να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη. Επίσης ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κακές τράπεζες", τις λεγόμενες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), για να βοηθήσουν τις τράπεζες τους να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση των NPL. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι AMC μπορούν να χρησιμοποιούν χρήματα του δημοσίου χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ή την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών της ΕΕ (BRRD).

  Η νέα πολιτική της Κομισιόν σχετικά με τα NPLs και τις bad banks δείχνει ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα επεκταθούν στις τράπεζες και στις AMC με την αυστηρή ωστόσο συμμόρφωση με τους υφιστάμενους κανόνες, ορισμένοι από τους οποίους περιλαμβάνουν διατάξεις για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων, όπως η πανδημία COVID-19, επισημαίνει η Moody’s.

  Σε εξαιρετικές περιστάσεις όπως αυτή τη στιγμή, και σύμφωνα με τα πλαίσια της BRRD για τις κρατικές ενισχύσεις και τη διαχείριση κρίσεων, η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την προληπτική κεφαλαιακή στήριξη ενός κράτους μέλους προς τις τράπεζές του για να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να δανείζουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση COVID-19.

  Η στήριξη θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισφοράς κεφαλαίου ενός κράτους σε μια τράπεζα σύμφωνα με το Άρθρο 32-4 (δ) της BRRD (η διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA το 2017 ολοκληρώθηκε υπό αυτό το καθεστώς). Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εγγυηθεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μεταφορές NPL σε AMC, ή να πραγματοποιήσει άμεση εισφορά κεφαλαίου στις AMC και να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση των AMC.

  Σύμφωνα με το Άρθρο 32-4 (δ), αναφέρει ο οίκος, οι τράπεζες που λαμβάνουν αυτήν την προσωρινή κρατική στήριξη δεν θα χαρακτηριστούν ως "αποτυχημένες" ή "πιθανόν να αποτύχουν", παρακάμπτοντας έτσι την ενεργοποίηση του πλαισίου εξυγίανσης και το bail-in. Η στήριξη θα είναι διαθέσιμη μόνο για να βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα εν μέσω των διαταραχών από την πανδημία. Το ποσό της προληπτικής στήριξης θα υπολογιστεί βάσει παραδοχών του stress test ή άλλων μέσων, όπως η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2020.

  Σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, η τιμή μεταφοράς NPL στην AMC δεν μπορεί να υπερβαίνει τη λεγόμενη πραγματική οικονομική αξία (REV), που είναι η εκτιμώμενη προεξοφλημένη ταμειακή ροή που σχετίζεται με το περιουσιακό στοιχείο, αλλά συνήθως υπερβαίνει τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

  Η κρατική ενίσχυση που θα ληφθεί θεωρείται ότι είναι η διαφορά μεταξύ του REV και του ποσού που ανακτά τελικά η AMC στη διαδικασία συλλογής. Η ανακοίνωση της Κομισιόν δεν αποτελεί συνέχεια της πρότασης του 2017 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που προέβλεπε μια διάταξη "clawback", σύμφωνα με την οποία η έκθεση των τραπεζών σε επισφαλή δάνεια θα παρέμενε ακόμη και μετά τη μεταφορά τους στην AMC για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εμπλέκονταν τελικά δημόσια κεφάλαια. Ωστόσο, το πλαίσιο AMC βρίσκεται εν αναμονή ολοκλήρωσης και θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό το clawback, σημειώνει η Moody’s.

  Το σχέδιό της περιλαμβάνει δύο άλλα διαρθρωτικά μέτρα. Για να αναπτυχθεί μια πιο διαφανής και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά της ΕΕ για NPLs, το σχέδιο προτείνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα χρησιμοποιούν τις βάσεις δεδομένων της ΕΚΤ για να συγκρίνουν ευκολότερα τις συναλλαγές τους, γεγονός που θα μείωνε το spread μεταξύ της τιμής προσφοράς και ζήτησης και θα αυξήσει τη ρευστότητα.

  Το σχέδιο δράσης μπορεί τέλος να επιταχύνει τις διαδικασίες αφερεγγυότητας και να μειώσει τις καθυστερήσεις στην απόκτηση ανακτήσεων από δανειολήπτες που είναι σε default, γεγονός που θα βελτίωνε τις τιμές NPL. Η Κομισιόν έβαλε επίσης ξανά στο τραπέζι την πρότασή της για τη θέσπιση κοινών ελάχιστων κανόνων σχετικά με την ταχεία εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εμπράγματων ασφαλειών του 2018, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε όλη τη νομοθεσία της ΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ