Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Δεκ-2020 20:00

  Οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια ανοίγουν την πόρτα στους επενδυτές

  Οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια ανοίγουν την πόρτα στους επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ελληνική ενεργειακή αγορά, με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που κόμισε στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας Dan Brouillette κατά τον κύκλο επαφών που είχε με την ελληνική κυβέρνηση.

  Τι είπε ο αμερικανός αξιωματούχος;

  Καταρχάς, δεσμεύτηκε για υποστήριξη των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διμερούς συνεργασίας βρίσκεται η προώθηση των επενδύσεων όχι μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δίκτυα, αλλά και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή οι τομείς που άπτονται άμεσα τω προτεραιοτήτων που έχει θέσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την απολιγνιτοποίηση και την απανθρακοποίηση του εθνικού ενεργειακού συστήματος.

  Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ που "άνοιξε την πόρτα σε επενδυτές από όλο τον κόσμο κα φυσικά από τις ΗΠΑ". Είπε μάλιστα ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα έρχονται στην Ελλάδα, μετά κιόλας το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, αυτές θα είναι άκρως καλοδεχούμενες, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

  Μια ακόμα θετική ένδειξη του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας προήλθε από την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της Development Finance Corporation, (αμερικανικής κρατικής) εταιρείας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες ενεργειακές επενδύσεις.

  Στον τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ προβλέπεται μέχρι το 2030 να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρω προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για διείσδυση της πράσινης ενέργειας. Ταυτόχρονα στα δίκτυα και τις ενεργειακές υποδομές σχεδιάζονται και υλοποιούνται κομβικές επενδύσεις όπως οι διασυνδέσεις νησιών (Κρήτης και άλλων), η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

  Ενδεικτική του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά είναι και η συμμετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στο market test του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

  Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έγινε παραλήπτης άκρως θετικών μηνυμάτων, και κατά τη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης -που διοργανώθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link- με συμμετοχή μεγάλων funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας όπως BlackRock, Brookfield, Cubico κ.α., με υπό διαχείριση κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του αμερικανικού πετρελαιϊκού κολοσσού ExxonMobil στις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης. Όπως είπε η εταιρεία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της, επισημαίνοντας ότι η αγορά των υδρογονανθράκων θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τις επόμενες 3 με 4 δεκαετίες. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό παίκτη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ