Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Δεκ-2020 08:34

  Τι ρώτησαν οι θεσμικοί επενδυτές για την Ελλάδα στο συνέδριο της Capital Link

  Τι ρώτησαν οι θεσμικοί επενδυτές για την Ελλάδα στο συνέδριο της Capital Link
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Ζωηρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τις εκδόσεις ομολόγων και την προοπτική των τραπεζών, έδειξαν οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε συναντήσεις με τους κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς στο πλαίσιο του φετινού συνέδριου της Capital Link, για τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα.

  Το συνέδριο δικαίωσε και πάλι τον τίτλο του, αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών τραπεζών όπως η Citi, η Goldman Sachs, η Nomura, η HSBC που ήταν και χορηγοί του συνεδρίου, αλλά και μεγάλου αριθμού επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

  Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος "συναντήθηκε" μέσω τηλεδιάσκεψης με μια μεγάλη ομάδα επενδυτών, είχε την ευκαιρία να αναλύσει το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε αρχικά στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, στηρίζοντας με 24 δισ. και τις επιχειρήσεις αλλά και τις θέσεις απασχόλησης. Μίλησε για την προοπτική δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας τον επόμενο χρόνο, με ρυθμό ανάπτυξης 4,8% του ΑΕΠ με σημαντική ώθηση από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν όχι μόνο έργα αλλά και μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν την παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας.

  Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι η Ελλάδα προετοίμασε έγκαιρα και συζητά ήδη με την ΕΕ για την οριστικοποίησή του. Η υλοποίησή του το 2021 με τα 5,5 δισ. που περιμένει να εισρεύσουν, η Ελλάδα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κατά 2,1% του ΑΕΠ, προωθώντας και μεταρρυθμίσεις που θα σταθεροποιήσουν την οικονομική μεγέθυνση, σε σταθερά υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε επίσης ενδεικτικά και κάποια εμβληματικά έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα όπως τα δίκτυα 5G, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, εμπορικών κτιρίων και υποδομών του δημοσίου σε όλη τη χώρα, η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου με την ενδοχώρα, η ψηφιοποίηση παιδείας, υγείας, δικαιοσύνης αλλά του στενού δημόσιου τομέα.

  Στις ερωτήσεις για τις εκδόσεις ομολόγων, τόνισε ότι Ελλάδα θέλει να είναι συνεχώς παρούσα στις αγορές βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των τίτλων της και συμπληρώνοντας την καμπύλη των αποδόσεων σε κάθε διάρκεια. Θύμισε ότι το 2021 η Ελλάδα εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού δανείστηκε από τις αγορές 16 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Θύμισε επίσης την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, τη Moody’s, και πάλι μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού.

  Σε ό,τι αφορά το θέμα των τραπεζών, που είναι αντικείμενο συζήτησης με τους ξένους επενδυτές σε κάθε συνέδριο της Capital Link, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της κρίσης του κορονοϊού με το πρόγραμμα "Γέφυρα" και τις αναστολές πληρωμής δόσεων, και θύμισε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε και ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα βοηθήσει σημαντικά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το APS "Ηρακλής” θα επεκταθεί στην προσπάθεια ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Ανάλογες συναντήσεις είχαν και ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο υπουργός υποδομών, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι οποίοι εξειδίκευσαν την παρέμβαση της κυβέρνησης στα δικά τους χαρτοφυλάκια.

  Στις ομάδες των επενδυτών που άκουσαν τους Έλληνες υπουργούς και έθεσαν τις ερωτήσεις τους ήταν στελέχη από επενδυτικά fund όπως η Allianz Asset management, η Amiral Gestion, η Artisan Partners, LP, η Atlas Ridge Capital, η Blackrock η Callawaycap, η Cheever Partners, LLC, η Colt Capital, η Dromeus Capital, η Eaton Vance, η European Reliance, η Fiera Capital, η Franklin Templeton, η Gagnon Securities, η Glachier Pass Partners, η Global Value Investment Corp, η Golden Tree Asset Management, η KKR Koa Capital Partners LLC, η Melqart Asset Management, η Metlife Metzler Asset Management, η Neon Capital, η Orasis Capital, η Prince Street Capital ProValue AG, η Schafer Cullen Capital Management Inc., η Sephira Emerging Markets, η SpringOwl, η Vanshap Capital και η Waterwheel.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ